Bussen tar billösa till badet i sommar

Vill du bada, men saknar bil? I sommar kommer en badbuss ta badsugna och billösa Uppsalabor den sista biten från busshållplatsen till Fjällnora.

29 juni 2011 07:15

Busschauffören Omar Eddie är väldigt nöjd med sitt sommarjobb. Det är han som fått i uppgift att köra Uppsala kommuns nya badbuss mellan hållplatsen vid landsväg 282 och Fjällnora.
– Det är ett väldigt trevlig jobb, bra arbetskamrater och fin miljö. Och så tycker jag att det är kul att skjutsa folk.

Idén till en badbuss kläcktes på Fjällnoras egen Facebooksida i våras. Kommunen ville ha synpunkter på verksamheten från de drygt 600 medlemmarna, och då dykte frågan upp: Hur tar man sig bäst ner till vattnet från busshållsplatsen, en lång och svettig promenad på cirka 20–30 minuter, oftast i stekande sol?
– Vi hann inte hitta en permanent lösning innan badsäsongen, så nu testar vi den här lösningen med en minibuss som går i skytteltrafik mellan busshållsplatsen och anläggningen i Fjällnora, säger Roger Lindström, affärsområdeschef på Uppsala kommuns avdelning för teknik och service.

Än så länge har informationen om den nya badbussen inte nått särskilt många. Nere vid badet i Fjällnora har den ännu gröna gräsmattan börjat fyllas med badsugna. Termometern visar på 25 grader, men det känns mycket varmare än så. Här hittar vi familjen Åkerberg som har sökt sig till skuggan. De ska först äta lite lunch, och sen blir det lek och bad. Familjen har åkt bil hit i dag och tänker fortsätta göra det.
– Vi kommer nog inte ta bussen med tanke på att vi bor i Storvreta, säger mamma Linda Åkergren. Hon berättar att det antagligen kommer att bli många turer till Fjällnora i sommar, om hon får bestämma.

Mitt på gräsmattan har kompisarna Mervan Yildiz, Joakim Andersson och Timur Erman slagit sig ner i var sin solstol. Här i Fjällnora solar de, pratar om livet och vad de ska göra i kväll. Killarna är även de bilburna, och ser faktiskt ingen mening med att sätta sig på en buss.
– Har man bil så åker man bil helt enkelt, säger Timur Erman.
Till sist hittar vi två tjejer som har planerat att ta bussen i sommar, systrarna Mirja Fryckstedt, 14 år, och Inna Fryckstedt, 12 år. Till Fjällnora åker de för att bada och äta glass.
– Vi har aldrig åkt buss hit, och i dag skjutsade mamma oss hit innan jobbet. Men vi planerar att ta bussen i sommar. Mamma såg någon reklam om badbussen och tyckte att det var bra att vi kunde åka hit själva, säger Mirja Fryckstedt.

FAKTA

Badbussen ansluter till buss 809 som går från Uppsala centralstation C5 mot Almunge/Knutby klockan 09:30, 10:30, 11.30, 12.30, 13.30 och 14.25 alla dagar i veckan. Hållplatsen heter Fjällnora. Bussen tillbaka avgår från flaggstängerna vid Fjällnoras parkering klockan 13:05, 14:05, 15:05, 16:05 och 17:05 alla dagar i veckan samt 17:40 måndag till fredag.
Resan kostar inget extra utan ingår i biljetten som löses för buss 809 från Uppsala. Badbussen kommer att gå fram till 21 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hannah Davidsson