Bjöd på en hållbar föreläsning

På tisdagskvällen föreläste finans- och omvärldsanalytikern Nicole Foss i Uppsala på ämnet hållbarhet.

29 mars 2011 22:12

Till Göteborgs nation kom på tisdagskvällen en strid ström av människor för att vara med på en helkväll om förutsättningarna för ett hållbart samhälle med den internationellt kända föreläsaren, finans- och omvärldsanalytikern Nicole Foss. Hållbarhetskvällen arrangerades som en inledning på Hållbarhetsmånaden i maj.

Anna Wikman, student på Cemus, Centrum för miljö- och utvecklingsstudier, ett av programmen vid Uppsala centrum för hållbar utveckling, och en av kvällens arrangörer konstaterade nöjt när hon såg köerna in till nationens stora sal att minst 200 personer kommit för att höra Nicole Foss:
– Det är klart att det är väldigt lyckat att Nicole Foss kunde komma hit, men lika viktigt är det att erbjuda en plats och ett evenemang där många människor med stort intresse för hur vårt samhälle utvecklas kan samlas och lär känna varandra, sade Anna Wikman innan hon skyndade vidare för att göra de sista förberedelserna innan föreläsningen.

I förrum och också i stora salen hade olika organisationer ställt upp med bok- och informationsbord, och intresset för Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, och andra organisationer föreföll stort. På plats fanns också JAK (Jord Arbete Kapital), en ekonomisk förening med bankoktroj som bygger på sparlåneverksamhet med räntefria lån. JAK är också en av huvudarrangörerna av Nicole Foss föreläsningsserie i Sverige.

Om räntor och skulder handlade också en stor del av den föreläsning som inleddes en kvart försenat, och varade nästan en halvtimme längre än utsatt tid.

Det vore lätt att framställa Nicole Foss som en domedagspredikant, och hennes i stor utsträckning unga publik som en återkomst av ”gröna vågare”. Men den framtid som Foss beskriver med en kommande stor kris som en följd av ekonomiska bubblor och skuldberg och en därpå följande energikris, har stöd i många andras förutsägelser om en tid som inte ligger mer än högst några decennier fram.
– Med olja har vi kunnat bygga ett samhälle som är beroende av billig energi, och den kan inte ersättas så snabbt att vi kan fortsätta leva som nu. Vi måste förbereda oss för en omställning, sade Nicole Foss.

Med diagram och powerpointbilder ledde föreläsningen fram till ett antal förslag för hur svenskar borde förbereda sig för framtiden:
– I Sverige är det hushållen som är djupt skuldsatta, och den största förklaringen är bostadskostnaderna. Minska era skulder så mycket som möjligt. Se till att ni har kontanter som ger möjlighet att handla. Försök få kontroll över basvaror som vatten och mat, bilda nätverk för överlevnad, sälj aktier och egendom som inte kommer att kunna realiseras under en kris.

Det sista rådet möttes av några fniss hos den mestadels unga publiken, men porträtten av tidigare nationsinspektorer tittade lika allvarligt ned på den från de träpanelade väggarna som Nicole Foss från podiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille