Beskedet glädjer grannar

I villaområdet Bärby hage var det svårt att hitta några kritiska röster till Miljödomstolens beslut på måndagskvällen. Många drog en lättnadens suck över att det blev nej till civilt flyg på Ärna.

18 april 2011 21:57

Bärby hage ligger granne med Ärna och här har motståndet varit som störst mot planerna på lågprisflyg. Områdets egnahemsförening med 280 medlemmar har engagerat en advokat för att driva sina intressen i Miljödomstolen. Ordförande Nicklas von Wachenfeldt är nöjd.
– Glädjande. Vi tycker att försvaret har varit dåliga på att visa vilka konsekvenser lågprisflyget skulle få för oss som bor här. Jag har svårt att se att regeringen skulle kunna gå emot domstolen. Nittio procent av de som svarade på en enkät om civilflyget som vi tidigare gjorde var emot, säger han.

Grannarna Margaretha och Åka Swahn har växt upp med flyget och hört jaktplanen över takåsarna många gånger.
– Det är skönt att de slutat och vi vill inte att det ska börja om igen. Vi vill slippa luftföroreningar och buller men har egentligen aldrig trott att det skulle bli något civilflyg. Det kostar för mycket att starta och flyget har ju problem, säger de.
Ett stycke bort har Lovisa Orsberg, Cecilia och Amalée Ohlsson och några kompisar grillkväll på tomten. De vill inte ha något flyg och är glada över att miljödomstolen säger nej.
– Vi har väl inte varit oroliga för flyget. Men vi vill ha det lugnt och skönt. Och Arlanda ligger 30 minuter härifrån. Då är det löjligt att starta flygplats i Uppsala, säger de.

Anton Forssell som bor lite närmare centrum är lika säker. Han skulle inte sagt nej till en lågprisflygplats i staden. Men upprörs heller inte av ett nej.
– Jag tycker inte det är så stor fara med tanke på att  Arlanda ligger så nära. Jag förstår företaget som vill flyga, de ser potentialen att tjäna pengar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström