Applåder för Juholt i Uppsala

Applåder och jubel mötte Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt när han kom in i Ekonomikums största föreläsningssal på onsdagseftermiddagen. Studentföreningen Laboremus stod för inbjudan, och drygt 300 personer kom för att höra honom.

18 maj 2011 18:13

Uppslutningen var betydligt mindre när han senare höll tal på Forumtorget i Uppsala centrum, men även där möttes hans budskap om satsningar på välfärd i form av utbildning och sjukvård av applåder.
– Det var ett fantastiskt mottagande av studenterna på Ekonomikum, och det som gladde mig mest var att frågorna de ställde handlade om värderingar, ideologi. Ingen frågade om hur mycket studiemedlen ska höjas eller andra frågor av den typen. De var intresserade av hur samhället ska utvecklas, och det är mycket glädjande, sade Håkan Juholt efter mötet.

Solidaritet, betonade Juholt i sitt inledningsanförande på Ekonomikum, handlar inte om uppoffringar eller barmhärtighet utan om långsiktig utveckling av samhället:
– Vi investerar i varandra. Det finns inga exempel på att samhällen med djupa klyftor mellan medborgarna drivit fram ett välfärdssamhälle. Vi får inte se vår nästa som en belastning, sade Håkan Juholt.

En kunskapsbaserad ekonomi, en värdeburen tillväxt och en social investeringspolitik är de tre grundpelare som enligt Juholt den socialdemokratiska politiken bygger på.
– Vi måste inrikta oss på livslångt lärande, vara anställningsbara och därmed göra våra företag konkurrenskraftiga. Sveriges ekonomi måste baseras på kunskap, och inte på att ge skatteavdrag för att gå ut med varandras hundar, vilket en företrädare för den nuvarande regeringen föreslog i valrörelsen förra året, sade Håkan Juholt, och fick skrattarna på sin sida.

Skratt fick han också på Forumtorget när ett av S-plakaten blåste omkull och föll över hans rygg:
– Ni ser det är medvind, och jag känner att det är medvind, sade Juholt medan mötesfunktionärerna reste plakatet på plats igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille