Antje Jackelén ny ärkebiskop

Det blev storfavoriten som tog hem det. Lundabiskopen Antje Jackelén blir ny ärkebiskop efter Anders Wejryd, enligt det preliminära röstresultatet. För första gången har en kvinna valts till ärkebiskop i Sverige.

15 oktober 2013 14:06

Det preliminära resultatet från tisdagens val till ärkebiskop presenterades klockan 14 på tisdagen. Antje Jackelén fick 55,9 procent av rösterna.
Antje Jackelén fick 51 procent av rösterna redan i nomineringsvalet och har varit favorittippad sedan dess. Uppsalas biskop Ragnar Persenius fick näst flest röster i nomineringsvalet, 29 procent. Men i dagens val räckte varken han eller de andra tre kandidaterna Cristina Grenholm, Johan Dalman och Per Eckerdal alltså till för att besegra storfavoriten.

Antje Jackelén vigdes till biskop i Uppsala domkyrka den 15 april 2007. Hon är Lunds stifts 68:e biskop och prästvigdes 1980 för Stockholms stift. Från 2001 fram tills hon blev vald till biskop i Lunds var Antje Jackelén professor i systematisk teologi/religion och naturvetenskap vid Lutheran School of Theology i Chicago. Hon har gjort sig känd som en flitig samhällsdebattör, belönades med priset årets opinionsbildare i Skåne 2012 och är Sveriges första twittrande biskop.
Anders Wejryd går i pension 14 juni 2014. Dagen efter tas den nya ärkebiskopen emot i Uppsala domkyrkan.

 

 

Fakta

Ärkebiskopsvalet - så går det till. Frågor och svar

Varför väljs en ny ärkebiskop?
Ärkebiskop Anders Wejryd går i pension 14 juni 2014. Därför väljs nu hans efterträdare. En ärkebiskop får sitta kvar tills hen är 67 år eller själv väljer att sluta. Ärkebiskopen kan även avsättas om hen misskött sig, men det har hittills aldrig hänt.

Vem får bli ärkebiskop?
Den som är prästvigd och som får flest röster i valet. Det måste alltså inte vara en biskop. Vid de senaste valen har det funnits starka kandidater utanför biskopskollegiet, även om det oftast har varit biskopar som utsetts. Förslag till kandidater i ärkebiskopsvalet lades fram i ett nomineringsval den 5 september 2013.

Vem får rösta?
Ledamöter i samtliga stiftsstyrelser och domkapitel samt kyrkostyrelsen, totalt 243 personer. I Uppsala stift får alla präster och diakoner i aktiv tjänst plus lika många elektorer rösta. Skälet till att Uppsala stift har en särställning är att ärkebiskopen också är biskop i Uppsala stift med ett särskilt ansvar för Uppsala, Sigtuna och Enköpings kontrakt. För att inte Uppsala stift ensamt ska kunna avgöra valet delas dock deras röster med tio. Totalt får 670 personer rösta, men de har alltså bara sammanlagt 325 röster.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!