Antika mynt under lupp

Morfaderns myntsamling förstummade på Myntdagen.

26 oktober 2013 17:39

Zoologiprofessor Staffan Ulfstrand från Uppsala är inte en man som förlorar målföret i första taget. Men när han på lördagseftermiddagen besökte Myntdagen för att visa upp morfars myntsamling blev han nästan förstummad när experten Sven-Erik Olsson granskade hans mynt.

Bland de första som fick sina mynt värderade i Myntkabinettet i Universitetshuset var Ola Eriksby från Söderfors.
– Det här är ganska vanliga mynt. Här har vi ett jordfynd, ett mynt som grävts ner eller hamnat på marken, sa Sven-Erik Olsson medan han granskade Ola Eriksbys samling.

Så var det Staffan Ulfstrands tur. Han förde med sig en liten sliten väska innehållande små plåtburkar och plastpåsar med mynt.
– Det var min morfar som dog 1911 som dratt på sig de här. Jag hoppas att det inte är en massa skräp jag ärvt. Nu behöver jag få dem värderade så att jag inte blir lurad, för jag tänker sälja dem, sa han medan han skruvade locket av på den första burken.

Och den annars så luttrade Sven-Erik Olsson började le mer och mer efter varje mynt han fick under luppen.
– Det här är ett trevligt litet mynt, 1/2 riksdaler från Gustav III:s tid. Och här har vi en tvåöring från Karl XI:s tid.
– Du chockerar mig! utbrast Staffan Ulfstrand, som sedan inte sa så mycket mer. För det visade sig att morfars myntsamling representerade så gott som hela den svenska regentlängden, ända ner till vasatiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!