Aleris överväger att lägga ner

Vårdföretaget överväger att sluta med hemtjänsten i Uppsala.

30 september 2013 09:03

Vårdföretag Aleris överväger att sluta med hemtjänst i Uppsala för att kommunens ersättning är för låg.
Personalen hemtjänstområde ett informerades förra veckan. Beskedet var att Aleris avvecklar i december om inte Uppsala kommun höjer ersättningen.

Enligt Anne-Marie Svensson, VD Aleris Omsorg, har Uppsala kommun inte följt med konstadsutvecklingen inom svensk hemtjänst. I dag är ersättningen per utförd timme för låg för att vårdbolaget ska kunna klara verksamheten ekonomiskt.
– Totalt sett går vi back. Vi anser inte att vi kan ge den kvalité vi vill ha. Kan vi inte få en ändring lämnar vi Uppsala, säger hon.

Det innebär att 90 personer förlorar sina arbeten. Trots det allvarliga läget är det svårt att hitta någon i personalen som vill ställa upp och berätta om oron. Vid Aleris träffpunkt för hemtjänstpersonal på Glimmervägen i Eriksberg får UNT inte komma in utan hänvisas till gatan utanför. Efter en stund kommer timvikarien Sissela Collman som nyligen börjat vid Aleris.
– Många är oroliga för att mista jobbet, särskilt de som är fast anställda, säger hon.

Sabina Arvidsson, också hon timanställd, tror att de flesta anställda ställer sig bakom Aleris krav.

Tvisten handlar inte bara om pengar utan också om de regler som kommunen har. De innebär bland annat att hemtjänstföretagen inte får tillräcklig kompensation för resor till kunder utanför stan. De kan heller inte neka att utföra hemtjänst åt någon som valt dem. Det gör vissa uppdrag olönsamma. Hemtjänstföretagen får dessutom inte betalt om kunden säger att de inte behövs när de kommer.

Hur mycket högre ersättning Aleris kräver vill inte Anne-Marie Svensson gå in på. Förhandlingar pågår med kommunen. De väntas vara klara i slutet av oktober.
– Men vi måste förbereda vår personal redan nu. Vi har en dialog i god anda så jag hoppas att vi kan komma överens, säger hon.

Många vårdbolag går ju med stora vinster. Kan ni inte sänka vinstkraven?
  – Det ekonomiska läget i Uppsala gör att vi under två års tid har fått betala flera miljoner kronor per år att få utföra tjänsterna. Vi måste ha täckt våra kostnader. Det är inte första gången Aleris lämnar en kommun av ekonomiska skäl.

Tidigare har bolaget slutat både i Järfälla och Danderyd.
– Trenden under 2012 och 2013 har ändå varit att många kommuner ser över ersättningarna, säger Anne-Marie Svensson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström