Åldras med obehag

Jacke Sjödin blir sakta men säkert äldre och delar med sig av såväl personliga fakta som framtidsdrömmar.

24 april 2015 09:49

Valborg närmar sig, Växjö blev svenska mästare i hockey, och kåsören har hunnit fylla 49 år.

Jag har svårt att låta bli att sitta och räkna på det här med ålder hit och dit. Man känner sig ju sällan så gammal som man är. Jag är väl 27 år i sinnet. Fast å andra sidan är jag väl runt 71 år i kroppen, så 49 kanske faktiskt är ett vettigt snitt.

Vidare är det intressant att vända tidsaxeln bakåt i tiden från sin födelse istället för framåt. Jag är född 1966, och om vi går 49 år bakåt så hamnar vi alltså på år 1917. Vi snackar med andra ord tiden för ryska revolutionen. Eller varför inte året då Buffalo Bill dog. Sådana tankar kan ge en yngling åldersångest…

Och nästa år vid den här tiden smäller det. Då är man på ”dö’sia” som man säger i mina gamla hemtrakter.

Men än så länge är jag bara 49 år. Och jag blev firad något alldeles fantastiskt. Bland annat fick jag 318 gratulationer på Facebook. Man blir rörd till tårar. Fast å andra sidan har jag hyfsat många vänner där, och 469 stycken brydde sig inte ens om att offra 12 sekunder på att skriva ett grattis, så det får ju ner en på jorden igen.

Och inte blev det några stora uppslag i tidningen heller med faktarutor och framtidsdrömmar och hemma-hos-reportage och slaskiga berättelser om ”Min helg” och sådant. Tur man har en egen spalt, så ni inte ska behöva stå där nyfikna och otillfredsställda.

Jacke Sjödin, 49 år

Familj: Fru, fem barn, hund, katt, kanin och en massa småkusar som jag inte tar något ansvar för.

Senast lästa bok: God natt Alfons Åberg (för cirka 823:e gången)

Negativ egenskap: Konflikträdd, morgonsur, ohändig, dålig lyssnare, lat, dålig förlorare, lomhörd grinig vid städning, pinsamt dålig i engelska, glömsk, musrädd, tendens till klämkäckhet.

Positiv egenskap: Bra på att rimma. (Klarar både ”mjölk” och ”stolpe”.)

Min helg: Vaknar för tidigt pga kissnödighet. Rastar hunden, dricker kaffe, spelar wordfeud, kokar gröt till massa barn, spelar lite mer wordfeud, gräddar pannkakor till lunch, tänker att jag borde rensa hallonhäcken, skiter i hallonhäcken och spelar lite wordfeud, slingrar mig ur en tur till Ikea genom att fejka skada, rastar hunden, beställer hämtpizza, struntar i Ingemar Stenmark, går till sängs, spelar wordfeud, somnar.

Framtidsdrömmar: Att jag ska få ha det precis så bra som jag har det just nu. Att vi får en tolerantare värd där acceptansen för alla typer av olikheter ökar. Att väpnade konflikter och allt helvete någon gång får ett slut. Att Uppsala får ha en estetisk gymnasieutbildning. Att det blir ett hejdundrande 50-årskalas nästa år!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jacke Sjödin