Wakeboard kan närmast liknas vid snowboard, men underlaget är vatten i stället för snö. Åkaren står på en bräda som dras på vattnet med en kabel, ansluten till en elmotor. I vattnet finns hinder i olika svårighetsgrad som åkaren ska passera. I den ansökan som lämnats till Uppsala kommun föreslås en anläggning i Fyrisån, mellan Skolgatan och Eddaspången. Två stolpar med kabel emellan anläggs i ån och stabiliseras med vajer. I toppen på den ena stolpen monteras en elmotor. Stolparnas höjd blir omkring sex meter över vattenytan vid normalt vattenstånd. Wakeboardbanan beräknas bli omkring 120 meter lång.
– Den kommer inte att hindra någon utsikt och ljudet från elmotorn är inte högre än trafikbruset som redan finns i området, säger Per Öhrn, som står bakom ansökan till kommunen.
Målet är att premiärturen i ån ska kunna ske i början av maj, om planerna får godkänt. Förutom kabel, stolpar och fundament planeras en bod för ombyte, förvaring, toaletter, sophantering och eventuell biljettförsäljning på åns västra sida, nära Eddaspången. Såväl boden som de installationer som placeras i vattnet är tänkta att lyftas bort efter sommarsäsongen. Idéer finns om att använda anläggningen vintertid på annan plats, för snowboard och skidor.
– Kommunen vill att Uppsala ska ha ett levande centrum som attraherar människor. En sådan här verksamhet passar väl in i den målsättningen, säger Per Öhrn.
Bland de kringboende finns dock en del kritiska synpunkter.
– Man borde bevara kulturmiljön kring Fyrisån. Och jag är rädd för att det här inte tillför så mycket kultur. Dessutom förstör det för friluftslivet runt ån. Det är lugnt och skönt och nu är det många som har picknick på stränderna eller sitter och fiskar här, säger Lars Åkerblom, en av de boende i bostadsrättsföreningen Munken på Svartbäcksgatan.
Han tycker att det skulle vara bättre att lägga en Wakeboardbana vid Fyrishov eller vid Skarholmen.
– Varför ta den tjusigaste delen där det bor människor? Blir det en sån här bana kommer det hit en massa människor som inte har någonstans att parkera. Och var ska de gå på toaletten? frågar han sig.
Uppsala kommun arbetar nu med bygglovsfrågan. Enligt stadsbyggnadsförvaltningen krävs även särskilt tillstånd för verksamheten från kommunen, som är markägare. Ärendet har också skickats på remiss till bland andra närboende, länsstyrelsen och kommunens miljökontor som kan yttra sig över planerna. Frågan om bygglov kommer att avgöras av politikerna i plan- och byggnadsnämnden, tidigast vid sammanträdet den 26 mars.