Vräkning uppskjuten i sista stund

De boende på Katedralskolans parkering ska få bo kvar – i två veckor till. Men när Kronofogden skulle informera om beslutet återstod bara en bil. De boende hade redan flyttat vidare.

29 oktober 2014 11:27

– Det är lite olyckligt både för dem och för oss att det här beskedet kom så sent. Fram till runt klockan 17 i går (onsdag) hade vi jobbat i tro att det skulle ske en avhysning i dag. Om de som bodde här tidigare vill flytta tillbaka så har det fått tillstånd att göra det i två veckor till, säger Simon Almesjö på Kronofogden på torsdagsförmiddagen.

Från Skolfastigheter säger man att kommunen kontaktat dem för att skjuta upp den planerade vräkningen.

– Vi tog det här beslutet efter en dialog med de ansvariga för det nya natthärbärget på kommunen, säger Anna Goude som är förvaltare för Skolfastigheters gymnasiefastigheter.

Vad tycker ni om att beskedet kom så sent och att de boende nu redan hunnit flytta?

– Ja, tyvärr så kunde vi inte fixa det snabbare.

På torsdagsförmiddagen hade några demonstranter och media samlats på Katedralskolans parkering. Efter att en bil bogseras i väg återstår det bara en bil tillhörande de som tidigare bott på parkeringen, full med grejer. Micael Grenholm på Stefanushjälpen är med och anordnar demonstrationen. Han berättar att bilen lämnats kvar då den inte går att köra. Några av demonstranterna flyttar på grejer som lämnats kvar för att de inte ska beslagtas.

En av de som dykt upp är Rickard Fornstedt.

– Jag är inte så insatt egentligen men jag såg att det skulle vara demonstration i går på Facebook. Jag tycker att det som Micael och Stefanushjälpen gör är viktigt, säger han.

En annan som anslutit är Lars Ekblom. Han tycker att de hemlösa EU-migranternas problem underskattas.

– De är ju EU-medborgare precis som vi. De här problemen måste lösas på EU-nivå. Men det är klart att det inte är så kul för skolan att få sin parkering ockuperad, säger han.

Magnus Johannesson på kontoret för hälsa, vård och omsorg på kommunen bekräftar att vräkningen sköts upp efter att han kontaktats av UNT på onsdagen. Tanken är nu att det planerade natthärbärget ska kunna ta emot de som tidigare bodde på parkeringen.

– Vi hade en diskussion i går med skolförvaltningen för att skjuta upp den. Och vi jobbar intensivt med härbärget för att det ska bli klart så snart som möjligt, säger han.

Kan du ge något exakt datum när detta ska ske?

– Jag kan inte ge några besked om det. Vi måste få det godkänt först. Men allt annat är förberett för att vi ska kunna öppna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren