Vill slå världsrekord - i fönsterputsning

Ivan Pleinadius och Marianne Pettersson ska tävla i fönsterputsar-VM i England.

3 mars 2015 09:51

Ivan Pleinadius och Marianne Pettersson ägnar många timmar varje dag åt att putsa fönster genom sitt företag Putsarkungen. Men intresset för skinande fönster spiller också över på parets fritid och på söndag lyfter planet mot England där de ska delta i fönsterputsar-VM.

– Jag står faktiskt och övar just nu, säger Ivan Pleinadius när UNT ringer upp honom på tisdagen.

Under VM gäller det för de tävlande att så snabbt som möjligt putsa tre fönster med en yta på en gånger en meter. Om en tävlande inte lägger ut vatten på hela ytan blir det tidstillägg på en halv sekund.

– På VM går det sjukt snabbt. Rekordet på herrsidan ligger på 9,17 sekunder. Jag och Marianne försöker öva så mycket som möjligt nu och vi peppar varandra för att komma ner i tid, säger Ivan Pleinadius.

Ivan Pleinadius och Marianne Pettersson har arbetat som fönsterputsare i 25 år och menar att världsmästerskapet gör att statusen på yrket höjs. De har själva deltagit i VM flera gånger tidigare och Marianne Pettersson innehar just nu det svenska rekordet för tävlingsformen. Ivan Pleinadius bästa placering är en tredjeplats på VM.

Kommer ni att vinna?

– Det är svårt att säga. Det brukar vara ett 40-tal deltagare och konkurrensen är svår, men man ska aldrig säga aldrig. Jag tror att Marianne har en stor chans att ta hem tävlingen på damsidan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman