Grönt språkrör vållar social storm

Ett grönt språkrör från Uppsala skriver på Facebook att hon "HATAR alla priviligierade äckel".

På tisdagskvällen stängdes hon av från partiets valarbete fram till valet.

19 augusti 2014 10:06

Esra Hacimehmet, språkrör för Grön Ungdom i Uppsala, skriver i ett Facebook-­inlägg 14 augusti att hon ”HATAR alla priviligierade äckel”, att hon vill ”skjuta pil i huvudet på folk” och vidare att hon ”alltid kommer att ersättas av en blond jävel”.

Ett antal personer på sociala medier försvarade hennes uttalande, men många reagerade kritiskt på att en politiker uttrycker sig så.

Mikaela Persson, ordförande för Miljöpartiet i Uppsala, kommenterar språkrörets uttalande om att skjuta pil på folk:

– Vi tar direkt avstånd. Det är ett problematiskt ut­talande där det ingår hot om våld och det är inget som Miljöpartiet står bakom, säger hon.

På tisdagskvällens styrelsemöte föll yxan. Styrelsen beslutade att Esra Hacimehmet inte får företräda Miljöpartiet i kommande veckors valarbete. Enligt ett uttalande från Miljöpartiet är det "oacceptabelt" att skriva de saker som Esra har gjort på sociala medier.

– Jag vill betona att vi tar avstånd, och att vi inte ställer oss bakom det som har kommunicerats. Konsekvensen blir att hon inte kan delta i valarbetet eller företräda Miljöpartiet, säger Mikaela Persson efter styrelsemötet.

Mikaela Persson betonar att Esra Hacimehmet inte har några förtroendeuppdrag för Miljöpartiet, varken lokalt, regionalt eller på riksplan. Hon står inte heller på någon av partiets listor till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige eller riksdagen.

– Hon är fortsatt medlem i partiet, men hon har inget fötroendeuppdrag, och hon står inte på någon av våra listor. Vi har gjort bedömningen att de personer som vi vill lyfta fram är de som har förtroendeuppdrag.

Kan man säga att Esra Hacimehmet tar en ofrivillig time-out?

– Det kan man säga, ja.

UNT har upprepade gånger sökt Esra Hacimehmet för en kommentarer, utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Nordenhem/Robin Alvarsson