Vill hjälpa EU-migranter i hembyn

Korskyrkan ger tak över huvudet åt en stor romsk familj som spelar på Uppsalas gator. På sikt vill kyrkan starta en butik vars intäkter ska gå till familjens hemby.

6 mars 2014 18:14

För tre veckor sedan reste Alex Toader med sitt dragspel från hembyn i Rumänien till Uppsala för att försöka hitta en försörjning åt sig och sin hjärtsjuka fru som är kvar i byn. Livet i Rumänien är svårt, säger han, men inte är det lätt i Sverige heller.

– Jag spelar från morgon till kväll och tjänar kanske 100 kronor.

Den här dagen har han prövat sin lycka i Enköping. Men det gick inte bättre där. Överallt är det för många tiggare och musikanter som ska dela på slantarna.

Runt Alex, vid ett bord i Korskyrkan på Väktargatan i Uppsala, sitter hans bröder, syster och kusiner och pappa. Första veckan bodde de i sina bilar, men sedan ett par veckor är den stora familjen inkvarterad i Korskykan.

– Det är bra att bo här i kyrkan. Vi har tag över huvudet, får mat och har människor som hjälper oss, säger Alex.

De hemlösa EU-migranterna är många i Uppsala just nu, och de nyöppnade boenden som drivs av Stadsmissionen och Livets Ord är redan fulltecknade. Lars-Åke Granath, som arbetar med diakoni i Korskyrkan, säger att det därför kändes naturligt att öppna dörrarna för behövande.

– Det handlar om att vara trovärdig kring vad vi står för i den här lokalen, säger han och ser sig omkring i kyrkan.

– Men det vi gör nu är konstgjord andning. Vi behöver hitta en lösning som kan förbättra situationen långsiktigt.

Tanken är att Korskyrkan ska starta en butik i samarbete med familjens hemby. Butiken ska sälja varor som byborna har gjort, och intäkterna ska gå tillbaka till byn.

– Ingen kan hjälpa alla, men vi hoppas kunna göra en fokusinsats i just den här byn, säger Lars-Åke Granath.

Alex Toader är positiv och har själv en idé om vad familjen kan bidra med.

– Vi kan tillverka traditionella romska kläder, säger han.

Projektet är ännu på idéstadiet. Många frågor återstår att lösa, exempelvis hur man ska säkerställa att intäkterna kommer rätt personer till del.

– Vi behöver hitta en partner i Rumänien som kan säkerställa att pengarna inte försvinner in i ett svart hål, säger Lars-Åke Granath.

EU-medborgare som saknar egen försörjning har normalt bara rätt att vara i Sverige i tre månader. Det betyder att det troligen inte kommer att finnas bybor på plats i Uppsala hela tiden. Men det är inte heller nödvändigt, menar Lars-Åke Granath.

– Jag hoppas att de ska kunna skicka hit sina varor. Det är ju också en del av poängen att de ska slippa de dyra resorna mellan Rumänien och Sverige.

Den 5 februari beviljade kommunstyrelsen ekonomiskt stöd på totalt cirka
600 000 kronor till två tillfälliga boenden för de EU-migranter som tigger och spelar på gatorna.

Stadsmissionens boende ligger i Fålhagen och har plats för fyra barnfamiljer.

Livets Ords retreat och kursgård Ribbingebäck i Järlåsa har plats för 20 personer.

I dagsläget är det fullt både hos Livets Ord och Stadsmissionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gusten Holm