"Vi vill veta om du är muslim"

Nando Basic kom in på juristprogrammet vid Uppsala universitet och började genast söka bostad. Första försöket gick inget vidare. Hyresvärden visade sig vara islamofob.

30 december 2015 09:50

20-årige Nando Basic med bosniskt påbrå fick på tisdagen via bostadsportalen Studentboet kontakt med en person som kunde erbjuda ett rum i en stadsdel i Uppsala. I annonsen står bland annat: "Vi vill gärna hyra ut till en kille som ska läsa några år i Uppsala".

Nando Basic inledde en mejlkonversation med uthyraren, som redan från början uttryckte misstänksamhet mot 20-åringen:

– Ok. Så du är alltså kille. Har aldrig hört namnet förut. Vad har dina föräldrar för bakgrund?

Svaret från Nando Basic: – Det är ett spanskt, manligt förnamn; är dock inte spansk. Varför är mina föräldrars bakgrund relevant? Jag är rök- och djurfri samt skötsam :)

Hyresvärden: – Eftersom vi är kristna vill vi veta om du är muslim! Vi vill inte ta några risker!

Nando Basic: – Då får jag leta vidare. Hej då.

Hyresvärden: – M a o är du muslim! Är du rättrogen muslim som håller Koranen för helig och ber fem ggr per dag?

Nando Basic: – Jag letar vidare. Hej då.

Hyresvärden: – Det är många som går med i IS nu för tiden ...

Nando Basic har endast haft mejlkonversation med uthyraren. När UNT ringer upp förnekar mannen att han vägrat hyra ut rummet till Nando Basic på grund av namn och bakgrund.

– Jag har bara frågat om han är muslim och möjligen sympatiserar med IS, säger mannen, som anser att det var helt korrekt att ställa sådana frågor med tanke på IS inställning till kristna.

UNT: Så om han skrivit att han inte sympatiserar med IS hade han fått hyra rummet?

– Det är inte säkert, det är många som hört av sig.

Nando Basic har kontaktat Uppsala universitet och berättat om det inträffade. Han beskriver det som ett bra samtal där han fick information om hur han ska gå till väga om han vill anmäla händelsen.

– Jag har inte bestämt mig hur jag ska gå vidare. Men det är klart att jag vill ha en ursäkt från Studentboet som jag hoppas stänger av den här uthyraren.

När UNT på onsdagseftermiddagen får kontakt med Stella Papasotiriou, projektledare för Studentboet, har hon alldels nyss talat med Nando Basic och beklagat det inträffade. Annonsen ska tas bort omedelbart och Studentboet kommer att kontakta uthyraren.

– Hans beteende är fullständigt oacceptabelt. Vi kommer att utdela en varning, och vill han annonsera igen hos oss så ska vi först ha en diskussion, säger Stella Papasotiriou, som har svårt att se hur man ska kunna garantera att sådana här händelser inte uppstår.

– Vi kommer alltid att göra vårt bästa för att skydda bostadssökande studenter från annonsörer som behandlar dem illa, än mer när det gäller rasistiska former av trakasserier, säger hon.

<p>Studentboet</p>

Studentboet är en bostadsportal för studentbostäder i Uppsala.

Bakom verksamheten står Uppsala studentkår som kom med initiativet 2010.

För finansieringen står Uppsala universitet, SLU och Uppsala kommun.

Syftet är att underlätta bostadssituationen för Uppsalas studenter.

Källa. studentboet.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner