"Vi respekterar demokrati - det gör inte SD"

För en vecka sedan valdes Uppsalabon Jessica Ohlson till SDU:s nya ordförande. Det fick SD att bryta med sitt ungdomsförbund för gott. Nu vill hon ha bort SD:s partiledning, som hon kallar "odemokratisk". Sent på fredagen uteslöt de henne ur partiet.

18 september 2015 15:31

Du vill byta ut SD:s partiledning, betyder det att du vill ha bort Jimmie Åkesson som partiledare?

– Jag tycker att Jimmie Åkesson som partiledare borde ha kommunicerat med mig. Det är ingen hemlighet att Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Mattias Karlsson har ett väldigt stort ansvar för att man har klippt av SDU. Därför har jag inget förtroende för dem. Långsiktigt måste SD får en ny partistyrelse som värnar om interndemokratin, säger Jessica Ohlson.

Du kallar SD:s partiledning odemokratisk, varför ska man rösta på ett sådant parti?

– I opinionsmätningarna är stödet för Sverigedemokraterna rekordhögt. Det beror inte på partiledningen utan på den rådande invandringspolitiken. Är man kritisk till den finns det bara ett parti att rösta på. Det är därför SD ökar.

LÄS MER: Så ska hon göra med platsen i kommunfullmäktige

Förre SD-toppen Erik Almqvist, som SDU försvarade efter ”järnrörskandalen”, vill ha ett nytt parti till höger om SD. Hur ställer du dig till det?

– I dag ser jag inget utrymme för ett parti till höger om Sverigedemokraterna. Hur det ser ut i framtiden kan jag inte svara på. Det är möjligt att det bildas ett nytt invandringskritiskt parti.

Kommer det att bli en rättsprocess kring avkopplingen av SDU?

– Jag kommer att driva en process om rätten till namnet SDU. Om partiet skulle starta en ny verksamhet som heter Sverigedemokratisk ungdom menar jag att vi har lagen på vår sida och har rätt till namnet. Jag kommer att hävda det tills tvisten har avgjorts i domstol.

Vad är egentligen skillnaden mellan SDU och SD ideologiskt? Partiet har ju angett den som anledningen till brytningen?

– Det finns ingen skillnad ideologiskt. Förutom då synen på demokrati. Att vi respekterar demokrati.

Det är i så fall en ganska stor skillnad.

– Vi respekterar demokrati och det gör inte Sverigedemokraterna.

Flera experter tror att SDU kommer att gå tillbaka när SD startar sitt nya ungdomsförbund. Varför ska man vara kvar hos er när det inte längre finns någon koppling till riksdagspartiet?

– Än så länge hävdar jag att det finns en koppling. Vi får se hur det blir med tvisten kring rätten till namnet. Vinner vi den kan det bli så att det SDU som partiet startar upphör. Och då kommer bara det SDU som jag är ordförande för finnas kvar.

Du har sagt att det finns ett utbrett missnöje med partiledningen i partiet. Hur tar det sig uttryck?

– Jag vet från kontakter inom partiet att man är missnöjda med hur det fungerar, även anställda av partiet är missnöjda med hur organisationen sköts. Tyvärr är det väldigt få som vågar säga någonting för att man är rädda om sina positioner. Flera personer har sagt att de stöder mig, men att de inte vågar säga det utåt.

Man tycker att partiledningen är odemokratisk?

– Det tycker man.

Du sitter som ledamot i kommunfullmäktige för SD i Uppsala. Vad händer med din position nu när du uteslutits ur partiet?

– Jag kommer att få ha en dialog med kommunfullmäktigegruppen. Men jag har inga ambitioner att ställa till någon oreda här lokalt och sitta som politisk vilde.

Det finns ett stort engagemang just nu för att öppna gränserna för flyktingar. Är det hållbart på sikt att stänga människor ute?

– Det finns inget land som har fri invandring eller öppna gränser. Det är snarare så att det är tvärtom. Våra systerpartier i Europa går väldigt bra just för att man förespråkar en mer reglerad invandring. Medan de som är vår raka motsats så klart höjer sina röster ännu mer. Det blir väldigt polariserat i den här frågan. Men jag tror att det är positivt att frågan lyfts.

Hur reagerade du när du såg bilden på det treåriga flyktingbarnet Alan?

– Det är problematiskt att göra politik av personliga berättelser. Det finns miljoner likadana historier med flyktingar.

Men gör inte det bilden ännu starkare?

– Jo, självklart är det så. Men det stärker också min övertygelse att SD har den bästa flyktingpolitiken. Vi kan hjälpa hundra personer i ett flyktingläger i stället för en person här.

<p>Personligt</p>

Jessica Ohlson

Bor: I Uppsala

Ålder: 25 år

Bakgrund: Kommer från en liten ort utanför Nyköping, flyttade till Uppsala när hon började studera. Röstade på SD för första gången i skolvalet 2006.

Utbildning: Juristexamen från Uppsala universitet.

Intressen: Hästar. Har tävlat som jockey. Rider numera på fritiden.

Politisk förebild: "Marine Le Pen. Front National hade inte varit där de är utan henne. Hon är väldigt karismatisk och gör sig bra i media. Det tror jag verkligen är en förutsättning. Sverigedemokraterna ligger väldigt nära dem."

Konflikten mellan SD och SDU

Under SDU-kongressen den 12/9 valdes Jessica Ohlson till ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Trots upprepade varningar från SD om utestängning om hon valdes. När resultatet var inne meddelade moderpartiet man helt klipper bandet med ungdomsförbundet. Partiet tog också över SDU:s hemsida.

SDU har meddelat att man kommer att gå till domstol över rätten till namnet SDU. Man har också anmält SD till Datainspektionen efter att partiet vägrat göra sig av med SDU:s medlemsregister.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!