"Vi har erbjudit alternativ"

Uppsalahem har gjort sitt för att hjälpa ekonomiskt utsatta hyresgäster att hitta billigare lägenheter. Det anser styrelseordförande Peter Nordgren (FP) efter ökade bidragskostnader i renoverade Kvarngärdet.

7 oktober 2014 09:28

UNT berättade i går om den kommunala utredningen som visar att kommunens kostnader för ekonomiskt bistånd i Kvarngärdet och Gränby ökat efter hyreshöjningarna.

– Det finns säkert massor med orsaker till ökat ekonomiskt bistånd. Alla som har fått högre hyra i området har ju inte socialbidrag, säger Peter Nordgren.

Har ni gjort tillräckligt för att hjälpa de hyresgäster som behöver en billigare lägenhet?

– Jag tycker att vi har vidtagit många åtgärder. Vi har erbjudit alternativa lägenheter i andra områden och haft en hyrestrappa för en stegvis hyreshöjning.

Din partikollega Mohamad Hassan (FP) tycker att det har gjorts för stora renoveringar.

– Jag delar inte den uppfattningen. Vissa bostadsbolag har valt att renovera lite i taget, vi har valt att göra renoveringarna på en gång och höja hyran stegvis under fem år. Väljer man att inte renovera fullt ut så går husen ner sig. Vi har valt att renovera för att husen ska stå i 50 år till.

Påverkar utredningen era kommande renoveringsprojekt?

– Vi ska titta på utredningen, men det är naturligtvis en fråga för kommunen om vi ska ha en lägre standard på lägenheterna.

Ni ska ju renovera i flera stadsdelar, hur lätt är det då att erbjuda hyresgästerna billigare lägenheter?

– Hyreshöjningarna kommer inte att bli lika omfattande i andra områden. Kvarngärdet var oerhört dåligt byggt och är därför ett extremfall.

Kommunala bostadsbolaget Uppsalahem har över 400 lägenheter i Kvarngärdet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Jansson