Vattenläcka på Storgatan

Delar av Storgatan i centrala Uppsala svämmades över efter en vattenläcka på torsdagsmorgonen. Vid halvfyratiden meddelade Uppsala vatten att problemet var löst.

10 september 2015 08:14

Tidigt på torsdagsmorgonen sprang en vattenledning läck vid Storgatan nära korsningen med Höganäsgatan.

– Ledningen har gått söder, men varför vet vi inte i dagsläget. Men det ligger en del vatten på vägen och vi väntar nu på att få börja gräva och åtgärda läckan, berättade Lars Stenström vid Uppsala Vatten för UNT.

För att tillgodose boende i området med vatten så upprättades en tillfällig brandpost där man kunde hämta dricksvatten.

Enligt Uppsala vatten skulle reparationen ta några timmar att slutföra och vid klockan 15.30 kunde man meddela att de boende i området återigen hade en fungerande vattenledning. Återställningsarbetet efter läckningen kommer att ske under fredagen.

Enligt Teresa Frykman, marknadschef vid Uppsala vatten, tros sprickan i ledningen bero på årstiden.

– En teori är att september är en väldigt torr månad. När marken är torr så rör den sig – vattenläckor brukar vara vanligare under den här tiden på året, säger Teresa Frykman.

Boende i området var alltså utan vatten i fem timmar på torsdagen. Vid brandposten intill gatan fick folk fylla hinkar och pet-flaskor.

– Det funkar ju ett tag, men om det tar längre tid att fixa än väntat så kommer det ju innebära en hel del problem, sade en av de boende i området till UNT på förmiddagen.

Även läkaren Tore Eklund fick besöka brandposten för att tillgodose vattenbehovet.

– När jag vaknade och tittade ut genom fönstret så var gatan helt översvämmad. Jag förstår att det inte är något man kan förutse men det är klart att det är jobbigt. Man inser hur beroende man är av vatten först när man saknar det – livets vatten, du vet, sade Tore Eklund.

Men han har erfarenhet av att klara sig utan rinnande vatten.

– Jag arbetade på ett sjukhus i Afrika under 70-talet, så det här är nog inga problem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!