Våren firas in på persiska

På vårdagjämningen firas det persiska nyåret, nowruz. För att dela traditionen har Laleh Maghonaki dukat upp ett nyårsbord i Gränby centrum.

18 mars 1916 10:02

– Det är meningen att det ska var en bro mellan svensk kultur och persisk kultur, säger Laleh Maghonaki som gjort sig känd både som tv-kock och som företagare med mångkultur som specialitet.

I Gränby är det framför allt dekorationerna hon visar upp. Att bjuda på mat skulle bli allt för komplicerat med det regelverk som finns, säger hon.

Hon berättar att allt på bordet har en symbolisk betydelse.

– Här växer vete, det ska symbolisera bra skörd. Spegeln symboliserar renhet. Äggen står för fruktsamhet, ökenfrukterna visar tålamod, det tar lång tid för dem att växa, säger hon om några av de saker man hittar på hennes nowruzbord.

Traditionellt har man bordet med dekorationerna stående i 13 dagar. Sedan gör man en utflykt till naturen där man ska återbörda sakerna som kommer av naturen.

– Här finns inslag som påminner om både den svenska julen och påsken. Det skulle vara en bättre tradition att ta upp för svenskarna än den amerikanska halloween, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!