Vänta dig mirakel i natt

Natten mot torsdagen kan det vara läge att ägna sig åt annat än sömn. Då finns det nämligen goda chanser att se ett meteorregn på himlavalvet.

11 augusti 2015 20:30

Det är perseiderna som då visar sig som allra tydligast. Detta meteorregn pågår egentligen hela veckan från måndag till fredag, men det är under natten mot torsdagen som skådespelet syns tydligast.

LÄS MER: Astronomens tips så ser du meteorerna i natt

Enligt tidskriften Populär astronomi är perseiderna årets bästa meteorregn och sensommaren astronomiska höjdpunkt. Redaktionens bästa tips är att helt enkelt lägga sig på rygg och beundra universums prakt. Man behöver alltså inte spana åt något speciellt håll på himlen, är det klart väder så går det inte att undgå att se spektaklet.

Bäst ser man förstås meteorregnet om man har möjlighet att ta sig till en mörk plats utan ljuskällor.

Det finns som nämnts en hake i form av moln. Dyker det upp ett molntäcke är utsikterna att se perseiderna minimala. Prognoserna talar dock om uppklarnande väder efter tisdagens molniga väder i Uppsala.

Fotnot: Mejla gärna in bilder på meteorregnet till oss på UNT på 72018@unt.se. Eller MMS:a på 72018.

<p>Perseiderna</p>

Meteorsvärmen perseiderna kan ses som en lång svans till kometen Swift-Tuttle. Jordens bana passerar genom denna svärm varje år i mitten av augusti. De pyttesmå rymdstenarna kommer då in i atmosfären i hög hastighet.

Stenarna, som bara är några millimeter i diameter, förångas under sin färd in i atmosfären. Resultatet blir att vi ser dem som ljusspår på himlen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!