Vad är det som faller från skyn?

Plötsligt dök två eldbollar upp på himlen utanför köksfönstret. Nu undrar Mikael Berggren och hans dotter vad det egentligen var för mystiska föremål de såg tidigt på måndagsmorgonen.

15 oktober 2015 19:15

När Alundabon Mikael Berggren och hans dotter satt och åt frukost på måndagsmorgonen fick de uppleva något de aldrig varit med om förut. När de tittade ut genom fönstret såg de plötsligt två kraftiga röksignaler i färgerna blått och rött avbilda sig mot himlen.

– Min dotter frågade om sträcken efter flygplanen kunde ha andra färger än vitt. Vi sprang och hämtade kikaren för att kunna se bättre. Då såg vi att det var två föremål, som såg ut som eldbollar, som störtade mot jorden.

Men vad det var för föremål var svårare att se. På den film som Mikael Berggrens dotter spelade in med sin kamera kan den som tittar noga se hur de två föremålen försvinner från himlen för att sedan dyka upp igen. Först spekulerade de två vittnena i om det var ett flygplan som höll på att störta - och en kort stund tänkte de att det kanske var missiler som föll mot jorden.

– Jag tänkte: "Vad i helsike är det som händer?". Det var verkligen jättekonstigt. Vi hörde aldrig att någonting slog i marken, men samtidigt är det svårt att säga hur långt bort föremålen var.

Jan-Erik Wahlund, docent vid institutionen för rymdfysik vid Uppsala Universitet, har tagit del av den film som Mikaels dotter spelade in och har en teori om vad de mystiska föremålen kan vara.

– Jag kan inte säga exakt vad det är, men jag tror att det antingen är en meteorit eller en satellit som fallit från rymden. I vart fall har föremålet brutits itu och det är därför det ser ut som två föremål.

Enligt Jan-Erik Wahlund faller mellan 40 000 och 100 000 ton grus, sten och annan materia ner mot jorden varje år. Det mesta brinner upp i atmosfären men större föremål kan falla ner på jorden.

– Det här föremålet, om det rör sig om en satellit eller en meteorit, har delat sig mitt itu. Det är därför man kan se två rökpelare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman