Utvisade kvinnan har landat i Iran

Den kvinna i 40-årsåldern som utvisades i tisdags togs emot av Iran vid sin ankomst till landet. Det meddelar Uppsalas utlänningsenhet, som ansvarade för överlämnandet.

26 juni 2014 09:27

Hoppet för kvinnan att snabbt kunna återvända till Sverige har varit att de iranska myndigheterna inte skulle erkänna henne som medborgare i landet, och därmed inte släppa in henne i Iran. Så blev alltså inte fallet. Strax innan midnatt, lokal tid, landade kvinnan i Irans huvudstad Teheran.

– Verkställigheten gick bra. Hon accepterades vid ankomsten till Iran, säger Stefan Martinengo, chef för utlänningsenheten i Uppsala.

I och med att kvinnan saknade giltiga resehandlingar väntade förhandlingar på plats för utlänningsenheten.

– Där slutar vårt ansvar så till vida att vi säkerställler att hon har erkänts som medborgare i landet och då kommit in, säger Stefan Martinengo.

Kvinnan har bott och arbetat i Uppsala större delen av sin tid i Sverige har sina barn och sin sambo kvar i Uppsala. Kvinnan och hennes juridiska ombud lade för Migratiotionsverket fram en domstolskallelse från Iran, som sa att om hon inte infann sig i domstol i början av juni så riskerade hon att dömas för äktenskapsbrott. Ett straff som kan innebär dödsstraff, bland annat genom stening. Migrationsverket ifrågasatte dock domstolskallellsens äkthet.

– Vi har bedömt att hon inte riskerar straff för detta och vi tror inte på att hon kommer att dömas även om hon är på plats i Iran, sa Karin Fährlin, tillförordnad verksamhetschef på Migrationsverket, till UNT i tisdags.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Johansson