Uppsalajurist misstänkt för miljonbedrägeri

Den tidigare straffade Uppsalajuristen Patrik Mosten misstänks nu för förskingring och bedrägeri på 3 miljoner kronor.
Samtidigt är Mosten anmäld till Ekobrottsmyndigheten, misstänkt för att ha hjälpt en efterlyst Uppsalaföretagare att komma över miljonbelopp.

20 november 2005 00:00
Patrik Mosten, jurist från Uppsala, dömdes för ett år sedan till fängelse för att ha plundrat fastighetsbolag på 6 miljoner kronor.
Han är nu åter aktuell i en polisutredning. Kammaråklagaren Stig Ernsund i Uppsala bekräftar att han inlett förundersökning.
—Misstankarna gäller grovt bedrägeri och grov förskingring. Utredningen har kommit relativt långt, uppger Stig Ernsund.
Sammanlagt rör det sig om 3 miljoner kronor som ska ha försvunnit.

Känsligt ärende
Stig Ernsund säger att ärendet är känsligt och vill inte lämna fler uppgifter.
Enligt vad UNT erfar handlar utredningen om att 3 miljoner kronor ska ha betalats in till Hansa Advokatbyrå vid vars Uppsalafilial Patrik Mosten arbetat. Pengarna var avsedda för företaget Fjällsälen AB.
Större delen av beloppet hamnade senare på ett konto i Luxemburg och det ifrågasätts om pengarna gått till rätt personer.

"Seriedömd rättshaverist"
Partik Mosten hävdar i ett e-brev till UNT att det inte finns några frågetecken kring de pengar som gått till Luxemburg.
—Detta är en gammal anmälan av en seriedömd rättshaverist, uppger han.
Nyligen har UNT fått fram uppgifter om att Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har en anmälan mot Patrik Mosten. Trots att den gjordes för ett år sedan har någon utredning ännu inte inletts.
—Anmälan gäller medhjälp till grov oredlighet mot borgenärer. Eftersom den huvudmisstänkte som Patrik Mosten påstås ha hjälpt, inte gått att få tag på har jag inte inlett förundersökning utan avvaktat ett gripande, uppger kammaråklagare Peter W Nilsson.

Virrvarr av skuldebrev
Ärendet innehåller ett virrvarr av skuldebrev som överlåtits mellan olika bolag där tidigare vd:n för Uppsalaföretaget CW Bygg ingått. Vd:n för CW Bygg är enligt åklagaren den huvudmisstänkte i ärendet.
Han jagas av polisen, misstänkt för grova ekonomiska brott i ett annat sammanhang. Enligt Mosten finns mannen i Brasilien.
Anmälan mot Mosten har upprättats av en konkursförvaltare i Uppsala. Hans utredning visar att cirka ca 3,5 miljoner kronor överförts till bolag ägda och kontrollerade av CW Bygg och sedan bokförts som lån.
De lån som bolagen kring CW Bygg mottagit har dock enligt Patrik Mosten gått till att betala lån från banker.
"Det finns inga pengar som gått i någons ficka förutom till banken. Detta visste inte konkursförvaltaren när han anmälde", skriver Patrik Mosten.

Kriminell bolagsman
Av handlingar i Uppsala tingsrätt framgår att Mosten haft en aktiv roll i de ekonomiska och juridiska turerna runt CW Bygg. Även i det här fallet har pengar gått via ett konto vid Hansa Advokatbyrå.
En central aktör i CW Bygg-ärendet är ett bolag som drivs av en kriminellt belastad person. Den personen har tidigare dömts för ekonomiska brott tillsammans med Patrik Mosten.
I utredningen kring CW Bygg finns även kopplingar till kroghärvan Baldis-Påvels i Uppsala. I fallet med Fjällsälen AB figurerar en knarkdömd så kallad målvakt från Uppsala som även medverkat i bolag runt Baldis-Påvels.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters