Uppsalahund är Årets sociala tjänstehund

Boxern Hilda har blivit utsedd till Årets sociala tjänstehund. Hon och föraren Mia Boivie hjälper alltifrån vuxna till barn med olika svårigheter i Uppsala.

17 november 2016 19:39

– Det som gör Hilda så fantastisk är att hon är multikompetent och kan möta alla sorters människor och fungera i alla situationer, säger Mia Boivie, utvecklingsledare för vårdshundsverksamheten i Uppsala kommun och Hildas hundförare, i ett pressmeddelande från Svenska Kennelklubben.

Hilda är en fem år gammal tigrerad boxertik, som enligt Mia Boivie är en busig hund när hon är ledig, men lugn och stabil i jobbet. Hennes jobb är att hjälpa exempelvis vuxna som behöver hjälp att träna upp fysiska förmågor efter en stroke, till barn som har neuropsykiatriska diagnoser som autism, som istället kan få hjälp att träna upp de sociala förmågorna, såsom social interaktion och empati.

LÄS MER: UNT har tidigare skrivit om Uppsalas vårdhundar

Priset är en valfri donation på 20 000 kr som av Mia Boivie och Hilda valt ska skänkas till Svenska Hundskyddsföreningen, som driver Hundstallet. Men Hilda går inte lottlös, den 3 december får hon ta emot medalj och får även "ett smaskigt ben" att tugga på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Möller Berg