Uppsalaforskare med på satellituppskjutning

På fredag morgon svensk tid skjuter NASA upp fyra satelliter från Cape Canaveral i Florida i USA. Och forskare från Uppsala har varit med och tagit fram delar av satelliternas utrustning.

12 mars 2015 10:06

De instrument som Institut för rymdfysik i Uppsala har varit med och tagit fram i satelliterna ska mäta elektriska fält i rymden. Målet är att undersöka hur energi omvandlas och speciellt hur solvinden påverkar jorden. Solvinden är ett flöde av laddade partiklar, främst elektroner och protoner, som ständigt skickas ut från solen genom solsystemet.

– De här satelliterna ska mäta vädret i rymden. Fysik är annorlunda i rymden än på jorden, som egentligen är en ganska underlig planet. De här förhållandena går aldrig att återskapa. Vad vi hoppas få reda på är, enkelt uttryckt, hur energi omvandlas, säger Mats André som är professor på Institut för rymdfysik i Uppsala.

Han är själv på plats i Cocoa beach i Florida och representerar Uppsalas del i projektet. Men det är ett projekt som många har varit med och organiserat. Bland annat forskare från KTH i Stockholm som också har arbetat med satelliterna tillsammans med NASA, USA:s federala myndighet för rymdfart.

– Vi har diskuterat tekniska frågor tillsammans och hur vi ska ta in datan från instrumenten. Vi kommer inte att kunna hämta hem all information och vi måste välja vad vi ska fokusera på. Sedan ska vi äta middag och åka ut och titta på uppskjutningen, säger Mats Andrén.

Han berättar att vädret alltid en känslig fråga när det handlar om raketuppskjutningar. Men prognosen ser lovande ut. I alla fall när han pratar med UNT på torsdagseftermiddagen.

– När jag tittar ut just nu är det fint och soligt, perfekt väder med andra ord. Det man vill undvika är kraftig vind eller åska. Och det kan ofta komma plötsligt.

Uppskjutningen är planerad till 22.44 amerikansk tid, alltså 03.44 svensk tid på fredag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren