Uppsalaföretagare jagas av Interpol

En 46-årig före detta vd från Uppsala är sedan tre år internationellt efterlyst, misstänkt för grova ekobrott.
Han har lämnat sin familj i Uppsala och enligt flera källor gömmer han sig i Brasilien. För att slippa åtal måste han hålla sig borta till år 2012.

11 november 2007 00:04
Midsommarfirandet 2003 var just över när det knackade på dörren hemma hos den nu 46-årige företagsledaren utanför Uppsala. Utanför stod flera tjänstemän från kronofogden.
46-åringen misstänktes för att ha betalat ut 17 miljoner kronor i svarta löner från sitt företag CW Bygg i Uppsala. Kronofogden hade i uppdrag att genomföra en av de största betalningssäkringarna i Uppsala någonsin och mannens fastighet, en tio meters motorbåt med mera togs i beslag.
Samtidigt gjordes razzia hos 46-åringens far som skött bokföringen i CW Bygg. I affärskretsar i Uppsala väckte det förvåning att 46-åringens pappa figurerade i härvan. Pappan hade varit vd för ett rikskänt företag i Uppsala, var aktiv i Rotary och ansågs som en respektabel äldre herre.

Omgivningens förvåning blev inte mindre när 46-åringen och hans far hänvisade till sitt juridiska ombud vid namn Patrik Mosten, en Uppsalajurist som var dömd för grova ekonomiska brott.
CW Bygg sysslade bland annat med sanerings- och rivningsarbeten. 46-åringen med bakgrund i välrenommerade privatskolan Lundsberg var uppskattad av de anställda och många beskriver honom som generös och snäll.
- Han är en sådan person man gärna går ut och ta en öl med, säger en utredare.
46-åringen stod gärna i centrum och var det fest så skulle det bjudas ordentligt. Det var inte ovanligt med skumpa och drinkar i mängder. Det stora intresset var skytte och företagsledaren förvarade vapen hemma i sitt kassaskåp tillsammans med stora sedelbuntar.

2002 listade Svenskt Näringsliv CW Bygg som ett av länets 50 mest framgångsrika företag. Det året hade man ett 20-tal anställda och en omsättning på 34 miljoner.
2002 fick företaget ett par stora uppdrag, bland annat sanering efter en brand på Arlanda. I den vevan verkar oegentligheterna ha tagit fart.
Runt 200 arbetare behövde värvas.
- CW Bygg tog in allt man kunde få, det kom folk direkt från parkbänkarna, säger en utredare.
Skatteverket i Uppsala fick ett anonymt tips om svart arbetskraft i enorm omfattning i CW Bygg och en granskning inleddes i det tysta. Tillslaget sommaren 2003 innebar ett genombrott för utredarna. Man hittade en dubbel bokföring med namn på svartjobbare och hur mycket pengar de fått. Det blev slutet för företaget.
- 46-åringen samlade hela personalen och berättade hur det låg till. Jag tror många blev förvånade för han var en av de bästa arbetsgivare jag haft, säger en före detta anställd.

För att dölja uttagen av svarta pengar hade CW Bygg bokfört över 150 falska fakturor på totalt 18,6 miljoner. Enligt Skatteverket tog 46-åringen för egen del ut 2,8 miljoner kronor svart under 2002, samtidigt som han hade 170 000 i deltidspension.
Sommaren 2004 försvann 46-åringen. Hustrun begärde ensam vårdnad om det gemensamma barnet och hänvisade i tingsrätten till de problem som uppkommit i äktenskapet efter myndigheternas tillslag.
CW Bygg ingår i en större utredning där en mängd företag använt falska fakturor för att ta ut svarta löner. Våren 2006 dömdes fem personer i härvan till sammanlagt tio års fängelse och ytterligare en rad svartjobbare har efterräkningar att vänta.

En av de dömda erkände att han från olika bankkontor tagit ut 16 miljoner kronor i kontanter som han lämnat vidare. Enligt mannen hade det periodvis rått en hotfull stämning mellan de inblandade och det hade talats om att folk skulle föras bort i bagageluckor.
Enligt tingsrätten är det styrkt att det begåtts skattebrott i CW Bygg men den ansvarige, den 46-årige vd:n från Uppsala, saknades i rättssalen.
Mannen är internationellt efterlyst via Interpol. Han söks även av American Express sedan han under 27 dagar 2005 handlat för 135 000 kronor med sitt kreditkort.
Bekanta till 46-åringen berättar att han startat ett nytt liv med en ny kvinna i Brasilien och nu satsar på fastighetsaffärer.
46-åringen meddelar via ombud att han inte vill svara på frågor från UNT.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Legue, Staffan Wolters