Uppsalaborna bräker till om cityfåren

Nyheten om att får ska gå på bete nedanför Uppsala slott i vår och sommar väcker reaktioner på UNT:s Facebooksida, både positiva och negativa. Men stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson försvarar satsningen.

Pålning pågår. Just nu sätts pålarna på plats inför stängslingen.

Pålning pågår. Just nu sätts pålarna på plats inför stängslingen.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2016-04-14 15:10

I mitten på maj släpps tio tackor med lamm ut på bete i den branta slänten mot Nedre Slottsgatan. Här har kommunen tidigare låtit får beta liksom på andra ställen runt om i stan, exempelvis vid Polacksbacken och mellan Stabby och Rickomberga.

På UNT:s Facebooksidagör nästan alla av de drygt 100 personer som reagerat på nyheten tummen upp. Däremot är de omkring 15 kommentarerna i stort sett uteslutande negativa. Så här kan det låta:

"Va bra att folk ska få gå in i hagen. Allra helst nattetid. Stackars får."

"Stackars får! Vilken stressituation för dem."

"Hemska tanke. Det förstår väl vem som helst att dom kommer att bli utsatta för djurplågeri. Fy fan så dumt rent ut sagt."

"Fårskallar mitt i stan? Ska politikerna ut på grönbete?"

Men stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson tror att de allra flesta Uppsalabor är positiva till att få får och lamm som grannar i stan.

– Vi hade får på bete nedanför Slottet för ett tiotal år sedan och så vitt jag känner till fungerade det alldeles utmärkt.

Han påpekar att han naturligtvis inte kan garantera att fåren får vara i fred, men hänvisar till goda erfarenheter från andra kommuner.

– Kungens får går ju på bete på Djurgården i Stockholm. Och de får som ska beta hos oss hör hemma på en gård vid Järvafältet i norra Stockholm med stora bostadsområden i närheten.

Uppsalas cityfår blir en tillgång för stadsborna, förskolegrupper och skolklasser – det är Ingemar Carlsson övertygad om.

– Jag pratade med kommunalrådet Maria Gardfjell i morse och hon berättade att hon fått många positiva reaktioner, säger Ingemar Carlsson.

Fåren släpps ut på bete så fort området är stängslat, vilket bedöms vara klart om en månad. Tanken är att fåren ska hålla den okontrollerade växtligheten i schack. Att röja den branta slänten med maskiner eller personal med röjsåg är inte så lämpligt på grund av den kraftiga lutningen.

LÄS MER: Cityfåren ett bääättre alternativ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!