Uppsalabo nu häktad för tio år gammal våldtäkt

Tio år efter en överfallsvåldtäkt har en Uppsalabo häktats, bara någon månad innan brottet preskriberas.

Uppsala2016-10-04 15:37

En natt i november 2006 överfölls och våldtogs en ung kvinna i Söderhamn av en okänd gärningsman. Polisens utredning blev resultatlös men nu, kort innan brottet preskriberas, kan fallet vara på väg att klaras upp. En 34-årig man, boende i Uppsala, har häktats för gärningen.

Efter våldtäkten kunde polisen säkra dna-spår från gärningsmannen. Det gav ingen träff mot polisens register över tidigare misstänkta eller dömda personer men resultatet lagrades i det så kallade spårregistret. Där blev det nyligen träff, efter en rutinkörning mot polisens internationella register av dna-profiler över dömda gärningsmän. Resultatet pekade mot den 34-årige mannen från Uppsala, som hade fått lämna sitt dna sedan han i somras blivit dömd utomlands för brott.

Mannen hämtades in till polisen för topsning och hans dna analyserades vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) för att jämföras med spåret från Söderhamn. Polis och åklagare var i det läget väl medvetna om att tiden var knapp innan brottet skulle preskriberas:

– Provet kördes ned till NFC över dagen. Sedan dröjde det inte länge innan vi hade ett svar, säger kammaråklagare Micael Dahlberg till UNT.

Resultatet bekräftade enligt åklagaren att det var 34-åringens dna som säkrats efter våldtäkten. Vid häktningsförhandlingen här om dagen nekade mannen till brott. Han medgav att han bott i Söderhamn en tid innan överfallet, men hävdade att han inte befann sig på orten då brottet skedde. Åklagaren tror inte på mannens berättelse:

– Det enda alternativet skulle vara att han har en enäggstvilling som gjort det här, men det har han sagt att han inte har, säger Micael Dahlberg.

Uppsalabon häktades av tingsrätten misstänkt för våldtäkt på den starkare misstankegraden, sannolika skäl.

Dna-träffen från våldtäkten i Söderhamn är ett resultat av polisens internationella samarbete kring dna-spår via det så kallade Prüm-registret. Polismyndigheterna i samtliga EU-länder har rätt att söka i varandras dna-register för att klara upp brott.

Inledande sökningar mellan spårregister och register över dömda personer sker automatiskt. Vid träff sker ytterligare utredningar av spåren.

En uppmärksammad våldtäkt i Uppsala kunde för ett par år sedan klaras upp efter en träff i Prüm-registret.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!