Uppsalabo mitt i flyktingströmmen

Under flera veckor har kristna flytt undan extremistgruppen Islamiska staten (IS) i Irak. Mitt bland dem finns Uppsalabon Joakim Medin som är den enda svenska journalisten på plats.

12 augusti 2014 09:29

Joakim Medin har följt utvecklingen i Irak sedan mitten av juli. När UNT pratar med honom befinner han sig i Syrien dit många flyktingar har evakuerats efter att ha suttit fast i bergen utan några förnödenheter. De är på flykt från terrorstämplade gruppen IS som sägs vilja utrota de religiösa minoriteterna i Irak, däribland de kristna.

– Det finns många tragedier här och det är lätt att bli deprimerad, säger Joakim Medin som är där tillsammans med sin fotograf.

Joakim Medin säger att han står i kontakt med personer som jobbar på plats med att ta emot de människor som tvingats på flykt.

– De berättar att det kommit 200.000 flyktingar sedan förra helgen till irakiska Kurdistan. Men många fanns där redan innan och nu är det svårt för dem att hjälpa alla som kommer, säger han.

Genom sociala medier har världen fått se bilder på brutala våldsbrott som IS begår mot irakiska invånare vilket sprider skräck bland folken. Något som terrorgruppen utnyttjar.

– Det verkar finnas någon strategi hos dem att skrämma folk genom sociala medier för att få människor att ge upp. Jag har pratat med kristna som sett IS röva bort små flickor för tvångsgifte. Från Syrien kommer rapporter om helt barbariska dåd. Män som blir hackade i småbitar, folk får ögonen urgröpta och andra som blir levande begravda. Det är svårt att smälta, säger Joakim Medin.

Hur känner du med din egen säkerhet?

– När jag skulle till Syrien tyckte UD att jag skulle undvika dessa platser. Men vi har vidtagit åtgärder så vi känner oss trygga, säger han.

I fredags attackerade amerikanska stridsflygplan Islamiska statens fästen i norra Irak. Attacker som president Barak Obama hävdade var framgångsrika. USA:s utrikesminister John Kerry meddelade på tisdagen att USA inte kommer att sända trupper till Irak då det är en kamp som irakierna själva måste föra, förklarar han enligt TT. Hur situationen i Irak utvecklas återstår att se. Joakim Medin är försiktig när han svarar på frågan om det finns något hopp bland de drabbade folken.

– Man är försiktig med att tala om hopp, det beror på var i Irak du befinner dig. Men flera kurdiska styrkor har gått samman för att bekämpa IS. Det är väl det som är hoppfullt, säger han.

Konflikten i korthet

I juni invaderade extremistgruppen Islamiska staten (IS) staden Mosul och beordrade alla kristna att antingen konvertera till islam, betala en avgift eller lämna staden innan 19 juli. Det har medfört att 1 miljon irakier tvingats fly från sina hem enligt FN. Även andra religiösa minoriteter är utsatta för IS våldsamma handlingar.

Källa: Human rights watch

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Wall