Uppsala kan bli nytt maktcentrum

Ett parlament i Uppsala för en region med upp till två miljoner innevånare. I dag kommer ett förslag som kan skrota gamla länsgränser och skapa nya maktcentra runt om i landet.

Uppsala2016-03-09 07:00

Vad har upplänningar gemensamt med gästrikar och dalmasar, värmlänningar och närkingar? Kanske mer än man först tror. Uppsala har redan en mix av studenter från länen i Mellansverige och många väljer att stanna kvar efter studierna. Nu ska mixen fördjupas är det tänkt. Dagens indelning med 21 län ska ersättas av större regioner. Masar, närkingar, värmlänningar och upplänningar kan komma att samarbeta i ett gemensamt parlament kring frågor om kultur, kollektivtrafik, sjukvård, företagande och arbetsmarknad.

I dag, onsdag, presenteras ett första förslag över hur landets nya regioner kan komma att se ut. Många är spända på var storstaden Uppsala får för roll och var de regionala parlamenten ska hamna.

– Vi tror att ett konkret förslag till indelning kan vara värdefull. Man har något att utgå från och det kan fördjupa de fortsatta diskussionerna. Der är viktigt att företrädare för de olika länen pratar med varandra för att komma överens, säger Kent Johansson som är vice ordförande i Indelningskommittén som leder arbetet.

I dag finns bara tre större regioner i landet, förutom Stockholm också Skåne och Västra Götaland. Övriga är små, som Gotland med bara 50 000 innevånare.

– Många anser att regionerna måste bli mer jämbördiga för att ha samma förutsättningar att utvecklas när det gäller arbetsmarknad, forskning och utbildning och sjukvård. Förhoppningen är att kunna ge gemene man bättre service och öka utvecklingskraften, säger Kent Johansson.

Den gamla länsindelningen som är från 1600-talet stämmer dessutom inte med de indelningar myndigheter som trafikverket, polisen och sjukvården jobbar efter i dag.

Det är inte första gången som ett försök till ny regionindelning görs. Sedan 1963 har det skett åtta gånger. Ofta har det stupat på oenighet ute i landet - så var det 2007 då den så kallade ansvarskommittén föreslog en indelning med 6-9 regioner.  I dag är läget ett annat.

– Den stora skillnaden är att den nuvarande regeringen tydligt har deklarerat att det är nödvändigt med en ny indelning. Det finns också ett tryck från många län att bilda större regioner, säger Kent Johansson.

För Uppsala är frågan extra viktig. Akademiska sjukhuset är beroende av ett tätt samarbete med landstingen i Värmland, Närke, Västmanland, Dalarna, Södermanland och Gästrikland. De köper högspecialiserad vård från Akademiska, vård som är tätt knuten till den medicinska forskningen vid Uppsala universitet.

Landstingsrådet Börje Wennberg (S) är angelägen om att det består.

–  Men idag agerar vissa av dem som självständiga landsting och köper vård på annat håll. Vi kan inte driva Akademiska enbart med vårt län som bas. Därför är en större region där patientunderlaget är säkrat centralt för oss, för forskningen och utvecklingen i hela Uppsalaregionen, säger han

Vissa är oroliga för att Uppsala föreslås bli en del av Stockholmsregionen och att det skulle betyda att Akademiskas roll minskar?

– Att vi skulle gå samman med Stockholm finns inte på kartan. Det skulle bli en region med fyra miljoner innevånare. En stat i staten. Ingen skulle vilja ha det och ingen skulle gå med på det. Det är alla helt eniga om, säger Börje Wennberg.

Han tror att Indelningskommittén kommer att föreslå en storregion som liknar dagens sjukvårdsregion. Bara Västmanlands och Dalarnas län tvekar och tycker det blir för stort.

Kent Johansson: Är inte risken att det blir för stort och byråkratiskt?

– Det är inte den bild vi har från samarbetet i Skåne och Västra Götaland. Man får en effektivare organisation och mer skattepengar över till annat, säger han

Färre län och landsting med nya regioner

Indelningskommittén ska föreslå en ny läns- och landstingsindelning som innebär att Sverige delas in i väsentligt färre län och landsting.

Kommittén ska utgå från vilka behov medborgare och näringsliv har när det gäller transporter, arbetsmarknad, hälso- och sjukvård, utbildning, kultur och miljö.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 augusti 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!