UNT:s medicinreporter blir hedersdoktor

Åke Spross, medicin- och vetenskapsreporter på Upsala Nya Tidning, har utsetts till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

29 september 2011 21:11

1979 anställdes Åke Spross som medicinreporter på UNT och han har skrivit om medicinska nyheter sedan dess. Enligt honom själv var det en tillfällighet att hans inriktning blev just denna. Han läste ekonomi vid Uppsala universitet och var halvtidsvikarie på tidningen när han erbjöds medicinreporterjobbet.
- Jag tänkte att området har ett högt läsvärde och att jag kunde lära mig med tiden. Jobbet har utvecklats på senare år till att rapportera om all möjlig forskning. Men fortfarande handlar minst hälften av det om medicin och jag känner alltid att jag vill anstränga mig extra mycket för bra medicinnyheter från Uppsala, säger han.

I motiveringen till utnämnandet står bland annat: ?I ett verksamhetsfält där forskares/läkemedelsföretags särintressen kan vara svåra att hantera har Åke Spross alltid visat prov på integritet och en utmärkt förmåga att på ett objektivt sätt skildra olika skeenden inom den medicinska forskningen. På så sätt har också patientorganisationer och deras förtroendevalda fått en möjlighet att skaffa insikter om olika vetenskapliga framsteg?.
- Det är en hederstitel utan förpliktelser och det där med integritet gillar jag. Som reporter iakttar och rapporterar jag om skeenden och tar inte ställning. Läsarna ska kunna lita på att reportern rapporterar korrekt, säger Åke Spross.

Även professor Lars Weisaeth, Oslo universitet, och professor Sandra Anderson, Sydney University har utnämnt till hedersdoktorer vid medicinska fakulteten och Rob Vepoorte, professor vid Leiden University i Nederländerna blir hedersdoktor vid farmaceutiska fakulteten. Promovering blir 27 januari i Universitetets aula.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!