UNT:s chefredaktör och vd Hanna Stjärne blir ny chef för SVT

UNT:s chefredaktör och vd Hanna Stjärne blir ny vd för Sveriges Television.

16 september 2014 08:31

Efter bara tre år på Upsala Nya Tidning går hon vidare till toppjobbet på SVT. Hanna Stjärne övertar vd-posten på SVT från Eva Hamilton som i våras meddelade att hon lämnar sin tjänst efter åtta år.
SVT tampas med en vikande publik men Hanna Stjärne är förtegen med vilka satsningar hon vill göra för att bryta trenden.
– SVT ska fortsätta att ha ett brett programutbud och möta publiken på alla skärmar. Jag är ny på SVT och vill börja med att lyssna på personalen, säger hon.
En omstridd fråga är hur SVT ska finansieras och på senare tid har tv-licenserna blivit allt mer ifrågasatta.
Hanna Stjärne säger att det viktigaste för henne är att värna en oberoende finansiering.
– Det blir en av de första frågor jag kommer att sätta mig in i. 
Under ett möte med UNT:s personal på tisdagen sa Hanna Stjärne att det är med blandade känslor som hon lämnar tidningen.
– Jag är både kluven, glad och sorgsen. Resan med UNT har varit otroligt häftig. Jag kommer aldrig att glömma känslan när UNT fick priset som Årets dagstidning.
Hanna Stjärne kom till UNT från Sveriges Radio där hon bland annat varit inrikeschef på Dagens Eko, chef för P1 och programdirektör.
UNT:s styrelseordförande Lennart Foss ser positivt på hennes insatser som chefredaktör för tidningen.
– Hanna Stjärne har fört UNT från att vara en lokaltidning till att bli ett medieföretag på riktigt, säger Lennart Foss .
Hanna Stjärne fortsätter tills vidare som chefredaktör och vd på UNT och processen med rekryteringen av hennes efterträdare inleds omedelbart. UNT har under Hanna Stjärnes ledning uppmärksammats med en rad utmärkelser. Bland annat utsågs UNT till Årets dagstidning 2013.


UNT är sedan 2009 en del av NTM-koncernen, med säte i Norrköping. I koncernen ingår ett brett spektrum av medier; lokala morgontidningar, gratistidningar, webbplatser, mobilkanaler, radiokanaler och lokala tv-kanaler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!