UNT rapporterar på plats i Grekland

Under torsdagen reser UNT till Grekland för att skildra den akuta flyktingsituationen på ön Lesbos.

8 september 2015 13:44

I en vecka ska fotografen Sven-Olof Ahlgren och reportern Elin Sandow rapportera från Lesbos dit hundratals flyktingar anländer dagligen från bland annat Syrien.

LÄS MER: Charlotta Friborg: Därför reser UNT till Lesbos

Förutom reportage i UNT blir det blogg och direktrapportering på unt.se. Teamet ska även göra inslag i UNT:s tv-kanal 24UNT.

För att hjälpa flyktingarna har många Uppsalabor skänkt pengar och kläder till organisationen "Vi gör vad vi kan". Representanter för "Vi gör vad vi kan" reser nu ner till Lesbos för att fördela hjälpen bland flyktingarna. Men kommer hjälpen fram? Det ska UNT följa på plats.

– Det är viktigt för oss att lyfta fram människor som nu är på flykt. Det gör situationen begriplig på ett helt annat sätt än att rapportera om abstrakta siffror över hur många flyktingarna är, säger UNT:s chefredaktör Charlotta Friborg.

Kriget i Syrien har pågått i fyra år, varför väljer medierna inklusive UNT att fokusera så starkt på frågan just nu?

– Under sommaren har flyktingströmmarna blivit större än någonsin och vi ser in på huden hur de människor har det som befinner sig på flykt.

– Det är hoppingivande att det nu växer fram en stark folkopinion underifrån som ställer krav på politikerna att ta större ansvar för flyktingarna. Under lång tid har de främlingsfientliga flyttat fram sina positioner men många som tidigare varit tysta har höjt sina röster de senaste veckorna.

UNT:s reporter Elin Sandow säger att uppdraget känns både spännande och viktigt.

– Men också lite läskigt. Vi vet ju inte vad vi kommer att uppleva på plats i Lesbos.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!