Ung Vänster-ordförande bekräftar uttalande om RF

Malcom Kyeyune från Ung Vänster sade att han inte har några problem att kalla Revolutionära Fronten för kamrater. Uttalandet kom i en intervju för P4 Uppland på torsdagen.

9 maj 2014 11:25

Malcom Kyeyune är distriktsordförande för Ung Vänster i Uppsala. I intervjun med P4 uttryckte han sitt stöd för Revolutionära Frontens (RF) och deras metoder.

Han sade bland annat att "Dom är ju de enda som är där för att försvara dig när långt mer seriösa våldsorganisationer kommer mot dig."

Revolutionära fronten är en autonom vänsterorganisation som officiellt förespråkar och utövar våld som försvar mot främst högerextrema grupper.

Sverker Åslund, Vänsterpartiets ordförande i Uppsala, är starkt kritisk till uttalandet.

– Vänsterpartiet tar avstånd från allt våld, i synnerhet poltiskt våld.

Kommer ni att agera på något sätt?

– Ung Vänster är en egen organisation. Och som alla organisationer finns det mindre bra medlemmar. Men jag har fullt förtroende för Ung Vänster och att de ska agera på lämpligt sätt i den här situationen, säger Sverker Åslund.

Uttalanden som Malcom Kyeyune gjorde var kommentarer på en debattartikel i Nyheter24, som flera styrelseledamöter från Ung Vänster i Uppsala undertecknade. I artikeln beskrevs Revolutionära Fronten och Antifascistisk Aktion som kamrater och beskyddare.

– Jag är inte någon våldsam person, men man måste kunna försvara sig. Vi kan inte bara se på när folk inom vänstern blir misshandlade, säger Malcom Kyeyune.

Litar ni inte på att polisen skyddar er?

– Nej. Det är ju bara att titta på vad som hände i Uppsala förra sommaren när nazister misshandlade en man. Polisen gjorde ingenting och sedan lade de ner förundersökningen.

Tror du inte att det bara blir en upptrappning om man svarar med våld?

– Det är inte så enkelt som att möta våld med våld. Det är offensivt självförsvar. Utan ett sådant skulle de högerextrema tro att det är öppen jaktsäsong på vänstersympatisörer, säger Malcom Kyeyune.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!