Ung Vänster i Uppsala stödjer RF och AFA

Hela Ung Vänsters distriktsstyrelse i Uppsala ställer sig bakom de militanta organisationerna Revolutionära fronten och Antifascistisk aktion. Nu riskerar de att bli uteslutna ur förbundet.

15 maj 2014 14:25

Den 7 maj uttryckte nio kvinnor från Ung Vänster sitt stöd för Revolutionära fronten (RF) och Antifascistisk aktion (AFA) i en debattartikel på sajten Nyheter24. Tre av dem sitter i Ung Vänsters distriktsstyrelse i Uppsala.

– Efter att Jonas Sjöstedt sagt att militanta vänsterorganisationer var en "grabbgrej" ville vi visa att även kvinnor inom förbundet ser behovet av skydd från dessa grupper, säger Agnes Öberg som är styrelseledamot i Ung Vänster i Uppsala.

Nu står alla fem medlemmar i Uppsalas distriktsstyrelse enade i frågan.

– För att kunna fortsätta vår politiska verksamhet behöver vi RF och AFA. Vi kan inte vara beroende av dessa grupper och samtidigt ta avstånd ifrån dem, säger Agnes Öberg.

Hennes uttalande är kontroversiellt även inom den egna organisationen. Förbundssekreterare Hanna Cederin menar att ett sådant ställningstagande inte är förenligt med Ung Vänster och deras politik.

– Vi kommer att diskutera det här med styrelsemedlemmarna i Uppsala. Sen får det följas av en diskussion i förbundsstyrelsen om eventuell uteslutning, säger Hanna Cederin.

Hon menar att stödet för RF och AFA inte är stort inom Ung Vänster, men att det finns några få som har en har en sådan hållning.

– De är varken många eller en växande skara, men de får mycket uppmärksamhet i media. Ung Vänsters gemensamma agenda är att skapa en bred och fredlig rörelse för socialism, mot rasism och sexism, säger Hanna Cederin.

Men hotet om uteslutande är inget som oroar Ung Vänsters styrelsemedlemmar i Uppsala.

– Jag är medveten om att vi kan komma att bli uteslutna, men betyder inte att jag kommer att ta tillbaka mina uttalanden. Vi måste stå för vad vi tycker och få igång en debatt inom vänstern om dessa frågor, säger Malcom Kyeyune, Ung Vänsters distriktsordförande i Uppsala.

Även övriga styrelsemedlemmar är inne på samma linje. Att det inte finns något demokratiskt verktyg för att kontrollera de handlingar som autonoma vänsterorganisationer utför tycker de inte är ett stort problem.

– Om vi har överseende med de misstag som polisen gör kan vi väl lika gärna ha överseende med de misstag som RF och AFA gjort, säger Gustavo Valdez, styrelsemedlem i Ung Vänster i Uppsala.

Ger det inte bara en tydlig fiende som högerextrema grupper kan mobilisera sig mot?

– Nazisterna har ju redan det demokratiska samhället som fiende, så jag tror inte att det gör någon skillnad. Vi måste göra motstånd mot dessa grupper innan det går så långt som i till exempel Grekland, säger Gustavo Valdez.

Tror ni på att bekämpa våld med våld?

– Det är inte så enkelt som att möta våld med våld. Det är offensivt självförsvar. Utan ett sådant skulle de högerextrema tro att det är öppen jaktsäsong på vänstersympatisörer, säger Malcom Kyeyune.

Han menar att polisen inte kan ge det skydd som behövs vis till exempel demonstrationer. Som exempel tar han upp Kärrtorpskravallerna och den man som blev misshandlad av nazister på gågatan i Uppsala förra sommaren.

Men polisen anser att man gör det arbete som de ska utföra.

– Vi kan inte ta till några speciella metoder för en viss organisation. Upplever de hot får de komma till oss så gör vi en prövning i varje enskilt fall. Vi har metoder för att erbjuda skydd till den som är utsatt för hot, säger Christer Nordström, presstalesperson för polisen i Uppsala.

Nuvarande styrelsemedlemmar i Ung Vänster uppger att de inte personligen varit utsatta för sådana hot att de känt sig tvungna att polisanmäla.

– Men vi vet att tidigare medlemmar har blivit utsatta för våld från högerextrema grupper. Dessutom tänker vi på andra grupper som lever med hotet från högerextrema. Därför behöver vi RF och AFA, säger Malcom Kyeyune.

Vänsterpartiet tar en helt annan ståndpunkt i frågan. Sverker Åslund, partiets ordförande i Uppsala, säger att man har inlett en dialog med Ung Vänster för att tydliggöra att Vänsterpartiet inte har några sympatier med RF eller AFA.

– Visst har vi också kritik mot polisens arbete. Men att vända sig till dessa autonoma grupper finns inte på kartan. Det här är larvigt, barnsligt och skadligt för hela demokratin, säger Sverker Åslund.

Fakta Autonoma vänsterorganisationer:

Revolutionära fronten (RF)

En militant vänsterorganisation med rötter i Göteborg och Örebro. Enligt deras program arbetar de för socialism, internationalism och antifascism. På deras hemsida står: "Användandet av revolutionärt våld ser vi som en rent taktisk och politisk fråga och inte som en moralisk."

Antifascistisk Aktion (AFA)

Vänsterextremt militant nätverk med internationell spridning. Deras agenda är att genom revolution avskaffa den nuvarande samhällsordningen till förmån för ett statslöst och klasslöst samhälle. Deras främsta fiende är högerextremism och fascism. Organisationen har tagit på sig skulden för bland annat mordbränder, misshandel och hot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!