Tvisten om Mojjen en långdragen historia

I dag kommer domen i den uppmärksammade tvisten om gatuköket Mojjen i Knivsta. Mojjens ägare har stämt kommunen på miljonbelopp. Men trätan började långt innan den blev rättssak.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2016-09-29 07:00

Redan 2009 när Mojjens ägare Staffan Vikström tog över gatuköket så hade han planer på att bygga ut vid Knivsta station. Kiosken skulle utökas från 34 till 118 kvadratmeter och även innehålla service för pendlare. Flera politiker var positiva och Staffan Vikström ville ha snabbt besked, men byggnadsnämnden ställde sig tveksam och ville utreda frågan närmare. Det tog tre år och 2012 sade nämnden att platsen skulle göras om till torg, Mojjen kunde på sin höjd bli dubbelt så stor som den var då.

I juli 2013 skrev kommunen ett markanvisningsavtal med Staffan Vikström som innebar att man i stället skulle diskutera en tomt på Sågenområdet nedanför bron över Gredelbyleden.

– En stor lycka för mig efter allt strul, sade Staffan Vikström till UNT.

Ett villkor för att få köpa marken var att parterna var överens om vad som skulle byggas på tomten. Det var dock svårt att få till ett möte om det och under tiden ändrade kommunen sig. Nu skulle marken användas för bostadsbyggande. Mojjen hänvisades till det arrendeavtal som fanns och en ny plats vid det nya torget intill bussterminalen.

Staffan Vikström ansåg dock att han blivit lovad tomten vid Gredelbyleden och att kommunen svikit sitt löfte.

– Det här är inget annat än ett försök till kupp och sabotage mot min verksamhet. Kommunen motverkar mina rättigheter som invånare och näringsidkare, kommenterade han beslutet.

Knivstas kommunalråd Klas Bergström (M) hävdade att kommunen inte lovat något markköp utan haft ett markanvisningsavtal på Sågenområdet med Mojjen.

– Markanvisningsavtal är inte bindande om inte parterna kommer överens om vad som ska byggas på platsen, sade han.

Det beskedet nöjde sig dock inte Staffan Vikström med. Med hjälp av en advokat stämde han i början av 2015 Knivsta kommun på 2,4 miljoner kronor för förlorad inkomst för att gatuköket tillfälligt fått en annan plats, samt skada på grund av uteblivet köp av marken på Sågenområdet.

– ­Mojjens ägare hade inte flyttat om inte kommunen gett ­honom löfte att köpa mark på annan plats, sade gatu­kökets juridiska ombud ­Daniel Ullsten.

Två månader senare tog svt:s Uppdrag granskning upp fallet och Knivstas kommunledning fick schavottera inför hela svenska folket. Bland annat framkom mycket kritik mot Knivstas kommunchef och det visade sig att kommunen köpt in mediekonsulter för 2000 kronor i timmen inför Uppdrag gransknings reportage.

I September förra året inleddes så den rättsliga processen vid Uppsala tingsrätt. Under den andra förhandlingsdagen gav Knivsta kommun Mojjen ett bud som gick ut på att Staffan Vikström skulle få en summa pengar och köpa mark vid Statoils bensinstation nära E4.

Han ansåg dock att budet var för dåligt.

Samtidigt sade kommunen upp Mojjens arrendeavtal. Platsen där Mojjen tidigare stod behövdes nu för trappor, hissar och annat till Knivstas station. En ny plats strax intill anvisades. Staffan Vikström överklagade till förvaltningsrätten som avslog hans överklagan.

Eftersom parterna inte kunde komma överens så gick tvisten vidare till Uppsala tingsrätt. Den 29 augusti i år inleddes rättegången - medieintresset var stort.

Knivsta kommuns advokat ansåg inte att kommunen är skyldig att betala något till Staffan Vikström och krävde ersättning för sina rättegångskostnader.

Staffan Vikström företrädde sig själv därför att han inte längre hade råd att betala en advokat.

Efter fyra dagar avslutades rättegången. Kommunen erbjöd som en sista gest att stå för sina rättegångskostnader och ge Staffan Vikström ett förlängt arrendeavtal för Mojjen vid torget i Knivsta.

– Det är inte intressant, svarade Staffan Vikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!