Två tonårspojkar döda efter skottdrama

Två tonårspojkar har avlidit efter ett skottdrama på en gård söder om Uppsala, rapporterar Uppsalapolisen. På torsdagskvällen har första delen av den tekniska undersökningen av villan avklarats. Nu inväntar man bland annat resultatet av den rättsmedicinska undersökningen.

25 september 2014 07:18

På torsdagen pågick den tekniska undersökningen av villan där pojkarna påträffades. På kvällen, klockan 19, uppger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen, att man fortsätter i morgon.

- Den första delen är avklarad. Nu vilar allting till imorgon, säger han.

Om polisen hittat något vapen har han varit förtegen om tidigare. Och inte heller på torsdagskvällen vill han gå in på om man gjort något fynd.

- Jag kan inte gå in på några detaljer om vad vi sett i villan. Vi är inte klara med den tekniska biten, och inväntar också den rättsmedicinska undersökningen som troligtvis påbörjas i början av nästa vecka.

UNT har tidigare berättat att polisen misstänker att en av pojkarna blivit bragd om livet och att den misstänkte sedan berövat sig livet. Vet ni något mer om hur det kan ha gått till,  vem som har skjutit?

- Vi har en teori, men den kan vi inte gå in på i nuläget, säger Christer Nordström.

Han vill fortfarande inte uppge vem som slog larm om skottdramat.  

Under natten mellan onsdag och torsdag arbetade ett trettiotal poliser med olika funktioner, med skottdramat, enligt Christer Nordström.
Hur jobbar ni vidare imorgon fredag?
- Den tekniska undersökningen av villan fortsätter. Det ska också göras en del förhör.

Vilka ska förhöras?

- Det är några personer som ska höras, men jag kan inte gå in på vilka. Vad vi vet finns alltså inget vittne till själva skjutningen.

***

UNT:s reporter Staffan Axelsson var under torsdagsförmiddagen på platsen där två tonårspojkar avlidit efter ett skottdrama på onsdagskvällen. Ett tjugotal journalister befinner sig då vid avspärrningen, runt tjugo meter från brottsplatsen. En ensam polisbil står parkerad. Endast ett par poliser syns till.

- Det är rätt stilla här. Såvida polisen inte jobbar inne i huset, säger Staffan Axelsson.

Han beskriver platsen som välskött.

- Det ser ut som att det har pågått ett vanligt vardagsliv här som plötsligt har stannat upp.

UNT har varit i kontakt med en granne som fick veta vad som hänt först på morgonen. Polisen ska ha knackat dörr under natten och frågat om de boende runt omkring märkt eller hört något.

"Polisen berättade att det hänt något tragiskt, och att vi skulle få veta mer under morgonen", säger grannen som vare sig hört eller märkt av något under natten.

Strax innan lunch på torsdagen hade aktiviteten vid platsen avtagit.

- Till synes inga poliser är kvar. Och i stort sett alla journalister har åkt, säger Staffan Axelsson.

På torsdagseftermiddagen meddelade en närliggande kyrka att de kommer hålla öppet för sörjande.

– Vi vill erbjuda ett lugnt, skyddat rum där man kan vara i stillhet. Här finns också hela tiden en präst och en diakon på plats som man kan prata med, säger Britt-Karin Ekstrand, tillförordnad kyrkoherde i Balingsta pastorat.

***

Det var vid 23-tiden på onsdagskvällen som polisen larmades om dödsskjutningen. I en villa påträffades en allvarligt skottskadad och en död tonåring. Den skadade tonåringen fördes till Akademiska sjukhuset där han senare avled.

Polisens presstalesman Christer Nordström var på torsdagsförmiddagen mycket förtegen om detaljerna i den tragiska händelsen.

Söker ni någon gärningsman?
- Nej. Det finns så här långt i utredningen inget som tyder på att någon mer har varit inblandad i händelsen.

Har något vapen påträffats?
- Det är något som vi i nuläget inte vill kommentera.

Fanns det fler i huset?
- Det är något som vi i nuläget inte vill kommentera.

Vem som larmade polisen på torsdagskvällen vill han av utredningstekniska skäl inte heller kommentera.

Pojkarna, 16 respektive 17 år gamla, ska dock ha varit vänner, enligt Christer Nordström.

Under natten och morgonen har polisen genomfört tekniska undersökningar i villan.

- Vi har en teori om vad som ligger bakom det här men vi vill inte gå ut med några uppgifter. Det är redan en mängd rykten i omlopp, säger Christer Nordström.

Polisen misstänker dock att en av pojkarna blivit bragd om livet och att den misstänkte sedan berövat sig livet.

Platsen är avspärrad för brottsplatsundersökning. Polisen har även hållit förhör med ett flertal personer. Ett utredningsarbete som nu fortsätter.

- Så länge vi inte har alla pusselbitar på plats, så länge vi inte vet exakt vad som hänt i den här villan och så länge vi inte har något resultat från rättsmedicinsk undersökning måste vi vara återhållsamma med information, säger Christer Nordström i en tv-intervju med 24UNT.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!