Traktorrace för stora och små i Stavby

Traktorrace för stora och små var det i Stavby nordöst om Uppsala på söndagskvällen då 19 stora traktorer och ett betydligt större antal trampditon samlades till tävlingar.

21 juli 1916 07:59

Det är trettonde året i rad som Tuna-Stavby LRF och Stavby bygdegårdsförening arrangerar traktorrace, och fjärde året som unga tramptraktorförare kan delta.

– Det är ju ett familjearrangemang, så det har varit väldigt uppskattat med trampracet, berättar Rolf Nyman som varit med i arrangörsgruppen alla 13 åren.

Han svarar i telefon vid middagstid tävlingsdagen, men med andan i halsen och bensin rinnande nedför armarna:

– Det är ett fel på bränsle … måste byta filter … det är lite härjigt nu … jag ringer upp …

En halvtimme senare är filtret bytt, och bensinen rinner där den ska i den ene sonens tävlingstraktor.

– Jag har aldrig varit med och tävlat, men vi skaffade en traktor till i fjol så båda sönerna kan vara med i år, berättar Rolf Nyman.

En traktor till betyder en liten traktor, det är optimalt när man ska köra slalom i en bana där portarna står ganska tätt förklarar han. En liten Ferguson, eller Volvo, eller Ford …

– Reglerna är att traktorerna ska vara säkerhetsmässigt i skick att köra på allmän väg, och det måste vara originalmotor i dem.

De unga deltagarna på tramptraktor behöver inte ens kunna trampa själva. De tävlar i två klasser, en där en förälder får putta på, och en där den tävlande ska trampa själv:

– Momentet när föräldern som puttat på ska springa tillbaka de 20 metrarna till startpunkten är ganska roligt, säger Rolf Nyman och det är tydligt att vuxnas tävlingsinstinkt kan blomma ut på oväntade sätt i sammanhanget.

Emma Eriksson puttade på dottern Alva i trampracet:

– Vi kom lite fel i en kurva, det är fem koner man ska ta sig runt (oj, där ramlade han av!) så vi var sist framme men jag sprang så fort jag (nu är han uppe igen … det gick för fort) kunde tillbaka, och Alva har fått diplom, berättar Emma medan hon och Alva tittar på hur det går för lillebror Alfred 3,5 som puttas på av den ivrige fadern.

Förra året deltog 70 barn i tramptraktorracet och för att hinna klart innan tävlingen med stora traktorer tävlar barnen två eller tre i varje omgång. Det tas inga tider, och förstapriset, en ny tramptraktor, lottas ut bland alla deltagarna.

– En viktig del i arrangemanget är att hälften av intäkterna från entréavgifterna går till Cancerfonden. Förra året blev det 40 000 kronor. VI hoppas förstås att det kommer många och tittar i år också så att det blir minst lika mycket till Cancerfonden i år, säger Rolf Nyman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!