Tog emot pris under dödshot

När Joakim Mattsson, mer känd som bloggaren Diabetesmannen, tog emot pris som årets bloggare på Uppsalavimmel Awards i helgen gjorde han det med polisskydd. Några dagar tidigare hade han blivit hotad till livet.

17 november 2014 20:14

Uppladdningen inför lördagens vimmelgala kunde ha börjat bättre för Joakim Mattsson.

Natten mot torsdag hotades han till livet av en av sina läsare. Den anonyma läsaren skrev i en kommentar att hen bland annat skulle ta sig in på krogen där galan hölls och hugga Joakim med en kniv i ryggen. ”Eller så plockar jag dig utanför krogen och dunkar ditt patetiska huvud mot asfalten” - ”Bäst att du förbereder ambulans eller likkista”, skriver läsaren i hotkommentaren.

– Jag blev mer besviken och sårad än arg. Ingen förtjänar det här. Jag har starka åsikter om Uppsalas uteliv som jag skriver om, men man förtjänar aldrig mordhot, säger Joakim Mattsson, som direkt kontaktade arrangörerna till galan.

De anmälde händelsen till polisen, som i sin tur såg till att ha civilpoliser på plats under galan.

Trots hotet var Joakim Mattsson aldrig rädd under lördagskvällen.

– Jag har aldrig känt mig tryggare. Man vet ju aldrig, men där var jag ganska trygg. Kanske också för att polisen var där.

Hur vanligt är det att du får den här typen av kommentarer?

– Jag får ofta hatkommentarer, att någon till exempel kallar mig pajas. Jag bryr mig inte om det, man blir immun, och ofta handlar det om att folk är avundsjuka. Men att någon hotar är inte vanligt, säger Joakim Mattsson.

Under sina fem sex år som bloggare har han vid tre tillfällen mottagit hot. Men aldrig så grova som det senaste.

Känner du att det är värt att blogga, trots alla kommentarer?

– Absolut. Det blir nästan att jag vill fortsätta ännu mer när folk gör sådant där. Jag vill inte att något som det här ska kunna hindra en. Det är klart man tänker till lite, men jag känner mig alltid trygg. Jag har många runt omkring mig, går aldrig hem från krogen själv utan tar alltid taxi.

Uppsalapolisen bekräftar att de mottagit en anmälan om händelsen. De vill dock inte kommentera enskilda fall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!