Spred grovt rasistiska budskap på Facebook

Den man som misstänks för förberedelse till terrorbrott har på sin Facebook-sida skrivit flera rasistiska inlägg. På torsdagsförmiddagen hålls häktningsförhandling.

16 november 2016 14:25

Förhandlingen kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholm även om fallet formellt handläggs av Uppsala tingsrätt. Rätten, som består av domare och fiskal, kommer från Uppsala tingsrätt. Säkerhetskontroll av åhörarna kommer att genomföras. Mannen sitter anhållen på Kronobergshäktet i Stockholm, enligt uppgift till UNT.

Enligt kammaråklagare Ewamari Häggkvist är det målets speciella karaktär som motiverar den skärpta säkerheten:

-  Det här är en typ av mål som gör att det alltid finns anledning att ha säkerhetsåtgärder, säger åklagaren.

Hon vill inte svara på om det finns någon konkret hotbild mot den misstänkte mannen och lämnar inga uppgifter om innehållet i misstankarna.

Är några fler personer misstänkta?

- Inte i nuläget.

Kan du säga vilka utredningsåtgärder ni arbetar med nu?

- Nej.


Allt talar för att häktningsförhandlingen, som inleds klockan 10, kommer att hållas bakom stängda dörrar. Det innebär att allmänhet och media bara får närvara då åklagaren först översiktligt redogör för brottsmisstankarna. Därefter får den misstänkte mannen säga om han erkänner eller förnekar misstankarna. Sedan lägger åklagaren fram sin bevisning för rätten bakom stängda dörrar. Efter överläggning meddelar rätten sedan om mannen ska häktas eller inte, ett beslut som är offentligt.

Häktningsframställan lämnades in till Uppsala tingsrätt vid 10-tiden på onsdagen. Den misstänkte är en 33-årig man från Håbo kommun i Uppsala län och UNT erfar att mannen har svenskt ursprung.

Enligt åklagarens framställan till tingsrätten är han misstänkt på den starkare misstankegraden, sannolika skäl, alternativt på den svagare graden, skäligen misstänkt. Tidigare var mannen anhållen på den svagare misstankegraden.

- Min uppfattning är att han är misstänkt på sannolika skäl, men nu är det så viktigt  att han blir kvar i förvar så jag har även yrkat på skälig misstanke, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist till UNT.

Hon lämnar i övrigt inga närmare uppgifter om innehållet i misstankarna mot mannen. Sedan mannen anhölls har husrannsakan genomförts i hans hem, enligt åklagaren, som inte vill kommentera vilka fynd som utredarna gjort i bostaden.

Enligt åklagarens framställan är mannen misstänkt för förberedelse till terroristbrott på okänd plats i Uppsala och/eller Stockholms län. Det misstänkta brottet ska ha begåtts under tiden 1 september i år till dess mannen greps i söndags.

Enligt åklagaren finns det risk för att mannen försvårar utredningen om han skulle släppas fri. Det finns också risk för att han fortsätter den brottsliga verksamheten, enligt åklagaren.

Skulle mannen häktas på den svagare misstankegraden så får åklagaren en vecka på sig att stärka bevisningen, i annat fall släpps han fri. Om han häktas på den starkare misstankegraden blir åklagarens tidsfrist längre. Om domstolen inte anser att misstankarna håller för att häkta mannen så släpps han fri.

Den misstänkte mannen är inte känd för någon allvarligare brottslighet sedan tidigare. Han dömdes för några år sedan av Uppsala tingsrätt till dagsböter för ett mindre allvarligt brott.

På mannens Facebook-sida har han det senaste året skrivit flera grovt rasistiska inlägg och har postat bilder med rasistiska citat. Vid ett flertal tillfällen länkar han till olika satirbilder där muslimer och kvinnor hånas. Han länkar även till Facebook-sidor med rasistiskt innehåll. Bland inläggen återfinns uttryck som "landsförrädare" och att "utvisas till Afrika".

Hans försvarare, advokat Leif Silbersky, säger till TT att han är förvånad över att mannen begärs häktad.

- Jag är väldigt förvånad utifrån den information jag har fått, men det är möjligt att polis och åklagare har information som jag inte fått tillgång till. Det kommer klarna så småningom när jag får tillgång till häktespromemorian, säger Leif Silbersky.

Den misstänkte mannen greps i söndags kväll och anhölls efter ett första förhör. Det är ännu okänt vilka konkreta handlingar som ligger bakom misstankarna. Mannen anhölls på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt.
Utredningen bedrivs av Säkerhetspolisen och leds av åklagare vid den särskilda enheten för säkerhetsmål.

Den misstänkte mannen har nekat till brott. Hans försvarare, advokat Leif Silbersky, har tidigare uppgett för UNT att han räknar med att mannen ska friges sedan fler förhör hållits med honom. I tisdags sköts ett planerat förhör med den misstänkte upp eftersom åklagaren först ville att andra personer skulle höras.

Dagens Nyheter har varit i kontakt med vänner och anhöriga till mannen. De uttrycker förvåning och ställer sig skeptiska till de misstankar som riktas mot honom.

- Det här är skrattretande. Jag förstår inte på vilka grunder man kan hålla kvar honom, säger en av de anhöriga till dn.se.

Den anhållne mannen beskrivs som "invandringskritiker med starka åsikter om invandrare". Men misstankarna om att han skulle ha planerat ett terrordåd ifrågasätter vänner och anhöriga, enligt dn.se. Mannen ska varken vara politiskt aktiv eller medlem i någon organisation på högerkanten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist, Albin Wiman