Terrormisstänkt släppt på fri fot

Den terrormisstänkte 33-åringen är inte längre häktad. "Under mina 50 år som advokat har jag aldrig varit med om att någon häktas på en torsdag och blir släppt på en fredag", säger hans advokat Leif Silbersky.

18 november 2016 19:00

Den man som häktatdes misstänkt för förebedelse till terroristbrott släpptes under fredagskvällen.

–  Häktningen hävdes i dag 16:34, så mannen är försatt på fri fot, säger Ann Öberg på åklagarmyndighetens presstjänst.

Enligt henne har åklagaren Ewamari Häggkvist skriftligt motiverat beslutet enligt följande: "De utredningsåtgärder som genomförts efter häktningen har lätt till att misstankarna mot mannen försvagats. Jag har därför beslutat att häktningen hävs."

Om detta innebär att det inte längre finns misstanke mot mannen, vågar inte Ann Öberg svara på. Förundersökningen fortgår dock.

Leif Silbersky säger till UNT att det är händelser under dagen som lett till beslutet.

– Vi har haft vallning mot honom i dag. Han har fått peka ut vissa saker och det har visat sig att det han tidigare berättat har varit korrekt. Sedan har åklagaren beslutat att försätta honom på fri fot. Enligt min uppfattning har misstankarna försvunnit och det finns ingen kvalificerad bevisning mot honom, säger Leif Silbersky.

Han är kritisk till att 33-åringen blev häktad i första taget.

– Under mina 50 år som advokat har jag aldrig varit med om att någon häktas på en torsdag och blir släppt på en fredag. Det är ju tydligt att vi inte hade behövt ha häktesförhandlingen i går, säger han.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!