Terrängrullatorer provkördes

Solen skiner och sex pensionärer provkör rullatorer på kullersten och grus runt domkyrkan.

18 augusti 2015 10:14

Ett hinder läggs ut på trottoaren framför en av rullatorerna. Mannen bakom rullatorn tar i och hjulet landar på andra sidan hindret.

Sex pensionärerna provkör nyutvecklade terränggående rullatorer runt Uppsala domkyrka. De är framtagna inom ramen för ett EU-projekt av Uppsalaföretaget Trionic Sverige AB i samarbete med schweiziska och österrikiska forskare.

Idén bakom projektet är att göra utomhusmiljöer mer tillgängliga för personer med rullatorer. Dagens provkörning är ett samarbete med SPF Seniorerna i Uppsala och en del i utvärderingen av det treåriga projektet.

– Det finns idag inga rullatorer som är terränggående, de flesta är gjorda för att gå på platt mark, säger Johan Kuikka, VD för Trionic Sverige AB.

De sex rullatorerna som provas är av modellerna Veloped och Trionic Walker. De har funktioner som större hjul, syncronstyrning som gör att framhjulen inte ska skaka och eldrift.

En rullator körs upp för en sluttande grusgång. Britt Lyon håller i handtagen. Hon tycker inte att de rullatorer hon provat tidigare är så bra att köra när det kommer till ojämn mark.

– Flera av de här modellerna var bättre på vissa underlag, som grus, säger hon.

Kerstin Lantz är precis färdig med provkörningen. Hon tycker inte att de rullatorerna hon provat skiljer sig så mycket från den hon i nuläget har.

– Jag blev angenämt överraskad över att den jag har är så bra, säger hon.

Lars Ivar Hising provkör en av de eldrivna rullatorerna. Han tar sig snabbt upp för en trottoarkant.

– Jag visste inte att det fanns eldrivna, säger han. Det är säker bra om det är många uppförsbackar.

Han tycker att dagens provkörande av de olika modellerna har varit en intressant erfarenhet.

– Jag har kommit underfund med att det finns rullatorer för olika bruk. Behöver jag en rullator för utebruk så vet jag vad jag kommer att välja. Det är bra att det finns fler på marknaden, rullatorer behövs verkligen för människor med handikapp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Thorén