Surra med en riktig bi-expert

För Lisette Lenoir ger arbetet i bigården framför allt lugn och ro. Under Fest i Heby-veckan finns chans att lära sig mer om både bin och biodling.

26 maj 1916 15:10

Två varvs flygning runt jorden ger ett halvt kilo honung, bidansen talar om var blommorna finns och kärleksakten­ på 20 meters höjd ger 500 000 nya bin. Spännande fakta som de här, och många fler därtill, går det att ta del av när Väster­löfsta biodlarförening visar upp sig under Fest i Heby-veckan med Heby bibliotek som bas. En utställning om biodling kommer att finnas, men även dagliga arrangemang som honungsprovsmakning och bipromenad.

– Det blir flera familjeaktiviteter, exempelvis­ byggande av biholkar för solitärbin­ (vildbin, reds anm) och en bipromenad runt kvarteret som vi ska göra med biglasögonen på, säger Christina Larsson, sekreterare i ­Västerlöfsta biodlarförening, som är en av kommunens äldsta föreningar, med nästan hundra år på nacken.

Fascinationen för biet har funnits sedan­ årtusenden och fortfarande räknas den flitige honungsproducenten till jordens mest spännande insekter. En som håller med om det är Lisette Lenoir­ från Brunnvalla i Tärnsjö, som själv började med biodling för fyra år sedan.

– Jag var forskare på SLU och ingick i en grupp som jobbade med bin. Det slutade med att jag deltog i en av biodlarföreningens kurser, berättar hon.

Hennes första bisamhälle var en avläggare, som är ett bisamhälle som delats från en annan bikupa. Två andra varianter för nybörjaren är, enligt Lisette Lenoir, att ta över ett komplett samhälle­ eller att köpa ”nya” bin, per kilo, med tillhörande drottning. En avläggare ­kostar cirka 1  500 kronor, ett komplett bisamhälle ungefär det dubbla.

– Till nybörjaren rekommenderar jag en avläggare, det är ett lugnare sätt att börja. Men mitt viktigaste råd är att först gå en kurs, det är viktigt att veta vad man håller på med, säger Lisette Lenoir.

Själv fascineras hon av bins effektivitet – men även av deras skarpsinne. Exempelvis­ tätar bin själva sprickor i kupan med hjälp av kåda och gör snabbgångar i vaxramarna så att leveransen av nektar och pollen ska gå snabbt.

– Varje bisamhälle har också lite olika lösningar på problem, man kan säga att olika bisamhällen kan ha olika personligheter, säger hon.

Vad är då det bästa med biodling?

– Allt! Det är intressant att se pro­cessen från ägg, larver och färdiga bin – och att själv få vara en del i kedjan som leder till honung och vax är fascinerande. En annan härlig sak är lugnet man upp­lever när man jobbar med bin, då går det verkligen inte att stressa, säger ­Lisette Lenoir.

Fest i Heby

När: 24 juni–3 juli.

Parkour, clownutställning, veterantraktorplöjning och 50-talsnostalgi är några av sammanlagt 148 programpunkter med upplevelser, utställningar och arrangemang utspridda över hela kommunen under Fest i Heby.

För den som vill veta mer om bin har Västerlöfsta biodlarförening aktiviteter i och kring Heby bibliotek under ordinarie öppettider och finns också med vid aktiviteter i Gröna kunskapshuset i Östa lördagen 2 juli.

Lisette Lenoir i Brunnvalla, Tärnsjö, har visning av sin bigård 1 och 3 juli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!