Stora Torget spärras av

Avspärrningar och trafikomläggningar. Förändringar väntar Stora Torget när Musikhjälpen kommer till Uppsala.

25 november 2014 16:32

Insamlingsprogrammet Musikhjälpen, som direktsänds av SR och SVT, drar igång i Uppsala måndag 8 december. Men redan från 1 december kommer delar av Stora Torget att spärras av på grund av förberedelser.

– Det här kommer vara det längsta någonsin som man stängt av torget, säger Engla Bertolino, projektledare för Musikhjälpen vid Uppsala kommun.

Avspärrningen kommer att gälla halva torget. För fotgängare kommer det vara möjligt att ta sig runt sändningsområdet, men bussar och annan trafik leds om och nya tillfälliga hållplatser sätts in till och med 16 december.

– Om man åker buss med någon av de här linjerna kommer du att märka av förändringarna. Men i övrigt kommer det inte att påverka. Är du på stan kommer det möjligtvis vara lite mer folk än vad du är van vid, säger Engla Bertolino.

Att det kan bli mycket folk fick Göteborg erfara när pojkbandet The Fooo Conspiracy besökte förra årets Musikhjälpen. Tusentals personer tog sig då till inspelningsplatsen. Utan att veta vilka artister som kommer i år, utesluter inte Engla Bertolino att det vid något tillfälle kan bli fullt av besökare på Stora Torget.

Den stora skillnaden under perioden 1–16 december är trots allt trafikomläggningen. Enligt Sture Jonsson, UL:s informationschef, kan det medföra kortare förseningar för bussarna:

– Nu är det ju bara under två veckor det gäller så vi gör ingen omläggning i tidtabellen. Men det kan bli förseningar eftersom det kan ta lite längre tid för bussarna att passera området.

jakob.meijer@unt.se

Fakta Avspärrning

Musikhjälpen 2014 sänds direkt från Stora Torget 8–14 december. Programledarna Petter Askegren, Linnea Henriksson och Kodjo Akolor bor och sänder från en glasbur utanför Rådhuset med syfte att samla in pengar för att stoppa spridningen av hiv.

Från 1–16 december kommer busslinjer som trafikerar hållplatserna på Stora Torget och Vaksalagatan mellan Stora Torget och Kungsgatan att ledas om via Östra Ågatan, Bangårdsgatan, Kungsgatan och S:t Olofsgatan.

Tillfälliga busshållplatser finns på Östra Ågatan, vid korsningen mot Drottninggatan.

På Bangårdsgatans sydöstra sida införs förbud att stanna och parkera fordon på delen mellan Östra Ågatan och Kungsängsgatan.

Kollektivtrafiken väntas återigen gå som vanligt från och med 17 december klockan 04.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!