Skoldebatt om aktuell politik

Migration och jämställdhet var två frågor som debatterades när representanter för fullmäktiges nio partier möttes i Fyris skolans aula under förmiddagen.

22 oktober 2015 10:32

Aulan var fullsatt och intresset stort. Debatten kördes i två omgångar för att alla skulle få en chans att vara med.

En fråga som var uppe flera gånger var migrationsfrågan. Flera elever undrade hur partierna ser på den migrationsvåg som nu sker och på rätten att söka asyl.

Sverigedemokraterna var först ut och partiets företrädare Simon Alm presenterade partiets ståndpunkt att hjälpa flyktingarna i närområdet i stället för att ta emot dem här.

– Vi vill bara ta emot riktiga flyktingar. Många som kommer hit vill bara ha ett bättre liv, sade Simon Alm och möttes av motfrågan vad en riktig flykting är för något.

Övriga partier ansåg att Sverige ska vara ett solidariskt land som tar emot människor i nöd, har en generös flyktingpolitik och ser människor som bröder och systrar.

– Sverige är ett föredöme av generositet i flyktingpolitiken. Det ska vi fortsätta vara, sade Tomas Karlsson från Fi.

Kd:s. Martin Wisell ansåg dock att trycket på att ta emot flyktingar i Sverige inte kan öka mer än i dag.

– Fler länder inom EU måste ta ett större ansvar, sade han.

I jämställdhetsfrågan var partierna mer oense. Panelen var dessutom långt i från jämställd. Bara en kvinna, mot nio män. Alla ville öka jämställdheten, men vägarna dit är olika. Moderaterna vill sänka skatterna så att kvinnor, som är en lågavlönad grupp, får mer i plånboken. KD är emot kvotering - chefer ska tillsättas efter kompetens. Fi anser att människor behöver utbildas i jämställdhetsfrågor för att utvecklingen ska gå framåt.

Debatten var snabb och skolans moderator höll hårt på taltiderna i de korta dueller där politikerna tvingades vässa sina budskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!