Skattesmäll för pokerspelare

Två nätpokerspelare från Uppsala upptaxeras med totalt 1,6 miljoner kronor för oredovisade vinster. Skatteverket spårade alias och inkomster från de utländska spelarrangörerna.

30 mars 2015 15:55

En av männen hade på tre år spelat ihop drygt 700 000 kronor från poker på Internet enligt Skatteverkets utredning, men inte redovisat vinsterna i sin deklaration. Mannen förnekade att han spelat nätpoker den aktuella perioden och hävdade att han inte längre kunde komma ihåg det alias han använt på spelsajterna. Därför kunde han inte heller få fram uppgifter om tidigare vinster. Enligt Uppsalabon hade det enbart rört sig om en hobbyverksamhet.

Skatteverket lyckades dock få fram både mannens aliasnamn och hans vinster, via ett avtal om utbyte av skatteupplysningar med spelbolag som är registrerade på Isle of man. Aliaset kunde, enligt verket, kopplas direkt till Uppsalabon. Pengarna hade mannen vunnit på pokerspel mellan 2009 och 2011.

Den andre mannen hade under samma period spelat ihop drygt 900 000 kronor på nätpoker utan att redovisa vinsterna i sina deklarationer. Efter en påstötning redovisade mannen både vinster och förluster från pokerspelandet, men enligt Skattemyndigheten går det inte att kvitta summorna mot varandra. Eftersom de pokersajter mannen besökt är baserade utanför det europeiska samarbetsområdet EES är vinsterna skattepliktiga. En av sajterna stängdes ned 2011, efter en aktion av det amerikanska justitiedepartementet.

En av pokerspelarna får nu ett 40-procentigt skattetillägg på samtliga vinster. Den andre får skattetillägg på delar av vinsten och förseningsavgift för resterande delar. Skattemyndighetens beslut kan i båda fallen överklagas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist