Sjöstedt tar avstånd

Styrelsen för Ung Vänster i Uppsala ställer sig bakom militanta organisationer som AFA. Men Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tar avstånd och avfärdar det som ett icke-problem.

16 maj 2014 16:32

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt tar helt avstånd från att ungdomsförbundet Ung Vänsters distriktsstyrelse i Uppsala unisont stöder de militanta organisationerna Revolutionära fronten (RF) och Antifascistisk aktion (AFA).

Jonas Sjöstedt säger till UNT när vi träffar honom i Uppsala på fredagen, att våld inte är förenligt med politiken.

– Det är åsikter som jag inte delar och som inte hör hemma i Vänsterpartiet. Och därför är det rimligt om man tycker att man ska använda våld så får man lämna partiet, säger han.

AFA bildades 1993 och är ett vänsterextremt antifascistiskt nätverk som anser att våld är ett verktyg för att uppnå sina mål. Revolutionära fronten bildades 2002 i sviterna av de våldsamma EU-kravallerna i Göteborg året innan. Nätverket är precis som AFA vänsterextremistiskt, men RF har som har som mål att avskaffa dagens samhälle genom revolution, för att i stället ersätta det med ett mer socialistiskt.

Nyligen uteslöts flera ledande medlemmar ur Ung Vänster. Bland andra distriktsordförande i Blekinge och Örebro, efter att öppet ha sympatiserat med RF. Ett beslut som Jonas Sjöstedt ställer sig bakom.

Ser du något problem med att det är fler nu som ändå påstår sig vara vänsterpartister som har den här inställningen?

– Ja det är klart att det är en utveckling som jag inte gillar men det påverkar inte vår hållning.

Är du oroad?

– Nej jag är inte oroad. Vi ser en vänstervåg och en feministisk våg i Sverige. Vänstern mår bra, sen finns det mindre grupper som har en annan agenda. De har ingen plats i Vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt.

I stället avfärdar han problemet som mindre grupper i ytterkanten som rider på partiets framgångar, och använder dem som en plattform.

– Jag vet att Ung Vänster har samma syn som oss och att de har varit väldigt tydliga. De har mitt fulla stöd.

Liksom andra partier har många i Vänsterpartiet en bakgrund i ungdomsförbundet. Men Jonas Sjöstedt oroas inte för partiets framtid. Han tror tvärt om att väljarna vet var han och partiet står i frågan.

– Både vi och Ung Vänsters ledning är så extremt tydliga i den här frågan. Den stora majoriteten i Ung Vänster är jättebra, jag träffar dem ofta. Det är duktiga ungdomar som gör ett bra arbete med feminism och antirasism. Det är det som dominerar helt i Ung Vänster över landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Engman