Se när juryn smakar på soppan

Gränbyskolan satsar på att bli Sveriges bästa skolmatsal 2020. Redan i dag ligger grundskolan långt fram när det gäller skolmaten och har chansen att ta hem SM i skolmat. UNT var på plats när finalmenyn serverades.

6 april 1916 15:15

– Det är bara trevligt när det är lite trångt, säger kocken Jakob Andersson när ett tv-stativ blockerar vägen in till det lilla rummet där salladstallrikar står uppställda.

Han myser mest åt att det är medietätt i Gränbyskolans kök den här dagen.

Vid en bänk borta vid ugnarna skivar kollegan Emelie Ekh upp bröd. Hon har hand om förrätten, en rostad majssoppa med råggrisini.

Gränbyskolans matlag där Jakob Andersson, Emelie Ekh och Nathalie Lindmark Bonnevier ingår är en av fem finalskolor som en jury besöker för att smaka av deras bidrag som bland annat innehåller läckerheter som garbanosallad, picklade betor och timjansbröd.I potten ligger en gastronomisk resa till Schweiz.

– Jag tror att vi tar hem det här, säger Emelie Ekh självsäkert.

Tävlingen Skolmatsgastro arrangeras av Lantmännen och syftet är att inspirera till ännu bättre skolmat och höja statusen för landets skolkockar. Rätterna får kosta högst 12 kronor och i bedömningen ingår upplevelsen av skolmatsalen, hygien i köket och hur laget arbetar med hållbarhet och svinn.

Det är en halvtimme kvar tills juryn ska få smaka på menyn och vi går ut i matsalen där eleverna redan huggit in på finalmenyn.

– Sån här bra mat är det inte varje dag, försäkrar Alice Olsson i 8B.

Klasskamraten Raoan Hussein håller med. I dag är det fest i matsalen och eleverna äter med mycket god aptit.

– Det är ofta rätter som man inte känner till och kryddningen är inte alltid lika bra som i dag, säger Raoan Hussein.

– Men maten är alltid ätbar, fyller Samuel Andersson Landberg i.

Wivianne Sundbom snappar upp vad eleverna säger och tror att målet - att servera mer grönt och mindre kött har betydelse för matupplevelsen. Eleverna är mer vana vid köttbullar än linser och bönor.

– Vi måste servera mer grönt för att följa kommunens riktlinjer. Samtidigt ska maten vara näringsriktig, som det står i skollagen, säger hon.

Plötsligt ringer det i en klocka. Majssoppan ska fram. Elever stegar fram och levererar förrätten på sekunden.

Petra Thestrup har satt sig till rätta för att smaka av.

- Det är gott, jag behöver nog smaka lite till, säger hon.

På fredagen får skolan veta om rätterna som serverades kvalar in bland de tre bästa skolmåltiderna i landet. Samma dag serveras köttfärssås och spagetti på Gränbyskolan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!