Så kan du slippa jobbångesten

Kanske har du precis kommit tillbaka från semestern eller så njuter du av dina sista lediga dagar - hur känns det? Många känner oro och ångest inför jobbstarten, men det finns hjälp, UNT har pratat med psykologen Klara Edlund om hur återgången till arbetet kan underlättas.

27 juli 2015 09:24

– Att det känns trögt och kanske lite deppigt att komma tillbaka till jobbet efter semestern är helt naturligt. Det har mycket att göra med att vi inte använt hjärnan så som vi brukar på länge, säger Klara Edlund som är psykolog och psykoterapeut på Uppsala KBT-mottagning.

Och om du är en av dem som känner så här så är du långt ifrån ensam.

– Det är vanligt att vi mår lite sämre när semestern är slut och det är dags att återgå till vardagen igen. Friheten som semestern erbjudit är över och nästa ledighet känns långt borta. För en del handlar det om att gå tillbaka till jobbet, för andra handlar det om en stress av att inte ha något att gå tillbaka till efter sommaren.

Klara Edlund berättar att det faktum att vi i Sverige ofta har flera veckors sammanhängande ledigt kan spela in, eftersom semestern då verkligen blir en paus från våra vardagsrutiner.

– Många av oss är inte bara lediga från jobbet utan vi ändrar också vårt sätt att umgås, vår dygnsrytm och kanske också alkoholvanor.

Men alla är inte avslappnade på ledigheten. Drömmen om de rofyllda semesterveckorna blir just en dröm för många.

– Semestern är en period på året när man skall hinna med ”allt”. Man skall umgås med sin partner, spendera tid med barnen, träffa vänner, resa, måla huset och fixa trädgården... Förväntningarna är ofta orimligt höga och planeringen tight. Vad händer om semestern inte alls blir som man tänkt?

Klara Edlund menar att det är lätt hänt att semestern därför blir kravfylld, snarare en källa till återhämtning.

Trots att det kan kännas motigt att börja arbeta igen så brukar känslan gå över ganska snabbt.

– För de flesta är känslan övergående och efter några dagar känns det oftast bättre igen.

Hur kan man underlätta den här processen?

– Man kan påminna sig om att det kan ta några veckor innan man är tillbaka på vanlig prestationsnivå igen.

Kan olusten vara ett tecken på att man egentligen borde byta jobb?

– Jag tror att det kan vara klokt att vänta lite med sådana stora beslut tills dess att man kommit in i sina vanliga rutiner igen. Annars kanske man fattar beslut som baseras på en kortsiktig upplevelse av jobbet, som kan finnas direkt efter en ledighet. Om du funderar på att byta jobb, se till att planera för det på ett konstruktivt sätt när du åter kommit in i din vanliga vardagslunk igen.

Och till sist vädret, denna ständiga källa till kallprat både under semester och arbete. Klara Edlund berättar att vädret faktiskt spelar roll för vår psykiska hälsa.

– Vi vet från studier att vädret under semestern påverkar vårt mående. Om vädret är dåligt i juli ökar också förekomsten av depression. Det ser man inte under någon annan månad under året.

<p>Klara Edlunds tips</p>

• Om det är möjligt kan det vara skönt att börja arbeta mitt i veckan. Det gör övergången från semester till arbete lite mjukare (om du är ledig på helgen).

• Påminn dig om att du har varit ledig en tid, du kommer inte prestera direkt på samma nivå som du gjorde innan semestern. Tillåt dig att starta mjukt, låt saker ta lite längre tid än de brukar.

• Gör en rimlig planering som faktiskt går att följa. Det är så lätt hänt att man går ut för hårt och det ger bara en känsla av att misslyckas.

• Hitta tillbaka till din ”vanliga dygnsrytm”.

• Påminn dig när det känns motigt om att de flesta trots allt mår bäst i vardagen. Semester är ett härligt avbräck i vardagen, men det är också skönt att komma tillbaka till vardag och rutiner igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!