Rosettas sista stund i rymden

Rymdsonden Rosetta som har varit i rymden under drygt tolv år men fick under fredag eftermiddag se sin tid ta slut efter att dess energi tagit slut vid en landning på en komet.

30 september 2016 17:35

Sonden sköts upp under 2004 och nådde sitt mål i augusti samma år. Sedan dess har den gått i en omloppsbana kring kometen och fick nu landa på kometen vilket gav det förväntade resultatet i att den stängdes av.

Gabriella Stenberg Wieser är en av forskarna på projektet som jobbar på institutet för rymdfysik i Kiruna och är även känd som fysikexpert i SVT-programmet Fråga Lund. Hon tyckte att det var en upplevelse av både vemod och lycka att se den lyckade landningen.

– Det är en blandad känsla. Jag är nöjd, stolt och glad över hela Rosettaexpeditionen som har hållit på i över två och halvt år. Våra svenska instrument som helt och delvis utvecklats här i Uppsala mätte data ända fram tillslutet. Det hade annars varit lite av ett antiklimax om de hade slutat fungera precis när Rosetta landade, säger Gabriella Stenberg Wieser.

Gick landningen som förväntat?

– Jag trodde vi skulle se fler förändringar när vi kom närmre och närmre kometen. Nu vet vi inte alla information än, själva landningen gick som förväntat, men vår data som samlades in var inte riktigt som jag hade förväntat mig.

Vad händer nu?

– Vi går in i en dataanalysfas. Nu är det dags att göra jobbet så att säga. Det kräver ekvationer, modellering och fundering. Det tar tid att göra sådant och bland annat kommer vi att titta på de olika instrumentens data för att förstå dem bättre och jämföra med varandra. Det har varit väldigt mycket att arbeta med varje vecka då vi har kontinuerligt fått anpassa banan kring kometen, vilket har gjort att det funnits väldigt lite tid att titta på datan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Bertzell