Riskerar att stenas - nu utvisas hon

Utvisningsbeslutet står fast mot den kvinna i 40-årsåldern i Uppsala som, enligt hennes juridiska ombud, riskerar dödsstraff i sitt forna hemland. Migrationsverket avslog begäran om att stoppa utvisningen under måndagseftermiddagen.

23 juni 2014 10:57

Utvisningsbeslutet ska verkställas under tisdagsförmiddagen. Under måndagen avslogs först en överklagan av polisens beslut att placera kvinnan i Migrationsverkets förvar. Senare under dagen avslogs även en begäran om verkställighetshinder. Tidigare har Tris, Tjejernas rätt i samhället, riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, samt kvinnans juridiska ombud framhållit att hon riskerar att bli stenad till döds i sitt forna hemland.

Kvinnan har bott i Sverige i tio år med sina två barn och har sedan november 2013 ett samboförhållande med en man som är svensk medborgare. Förhållandet har föranlett en domstolskallelse från det forna hemlandets myndigheter då hennes laglige man har anmält henne för äktenskapsbrott.

Det är domstolskallelsen som ligger till grund för kvinnans senaste begäran om verkställighetshinder.

– Andra medier, förutom UNT, har uppmärksammat hennes namn. Då finns det en risk för kvinnan. Domstolskallelsen meddelade att om hon inte infann sig i början av juni för rättegång så fanns en risk att hon döms i sin frånvaro. Vi har översatt kallelsen och lämnat till Migrationsverket, säger kvinnans juridiska ombud, Stefan Zebrowski, och tillägger:

– Det finns en risk att hon redan är dömd för äktenskapsbrott när hon i så fall utvisas.

Det juridiska ombudet Stefan Zebrowski hoppades på att Europadomstolen vill pröva målet, men på måndagskvällen kom beskedet att så inte kommer att ske.

Vilka konventionsbrott anser du vara aktuella i det här fallet?

– Rätten till liv, tortyrförbud, rätten att inte bli frihetsberövad och rätten till rättvis prövning, säger Stefan Zebrowski.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Johansson